Aktiver Javascript i din nettleser for en bedre opplevelse på regjeringen.no

Singapore og Norge får lederrolle i Lima

Klima- og miljøminister Tine Sundtoft har sammen med Singapores miljøvernminister, Vivian Balakrishnan, fått oppdraget i å lede de siste og avgjørende klimaforhandlingene i Lima i Peru.

Sundtoft fikk oppdraget av presidentskapet fredag klokka 0900 lokal tid. Parallelt med at det fortsatt pågår konsultasjoner på mange nivåer, går ministrene også selv inn i forhandlinger. De har nå få timer på seg til å komme fram til et omforent resultat.

-Dette er et stort og viktig oppdrag, og jeg skal gjøre mitt beste for å lose disse forhandlingene i havn. Det er uhyre komplisert, fordi 190 land skal forsøke å bli enige. Men jeg har stor tro på at vi skal lykkes. Dette er også en kraftig anerkjennelse av Norges brobyggerrolle, sier Tine Sundtoft.

Balakrishnan og Sundtoft og skal ha konsultasjoner med ministre fra de ulike grupperingene av land for å forsøke å snekre sammen et kompromiss. Dette skjer samtidig som forhandlingene fortsetter på forhandlerinvå.

-Vi må forsøke å lage et godt grunnlag her i Lima for arbeidet fram mot den store klimaavtalen i Paris om ett år. Tiden er knapp, og det er store motsetninger mellom mange land og grupper av land. Jeg skal nå høre på alle synspunktene, og forsøke forene dem i et felles dokument. Det blir krevende, men absolutt mulig. Vi må bli enige om formatet for utslippsmål som landene skal melde inn første kvartal neste år. Klarer vi det, har vi kommet et godt stykke lenger, sier Sundtoft.

I forhandlingene ble det fredag morgen lagt fram et forslag til et felles vedtak fra Lima. Det er på fire sider.  Det er ikke fastsatt noen nøyaktig frist for å bli enige, men forhandlingene skal etter planen være ferdige i dag, fredag.

Singapores miljøvernminister og Tine Sundtoft rett etter de to fikk oppdraget fra Pulgar Vidal. Bak FNs klimasjef Christina Figueres. (Foto: Jo Randen, KLD)

 

Til toppen