Slo ned grunnpæl for nytt jordobservatorium i Ny-Ålesund

Lørdag 4. oktober markerte kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner byggestart for Kartverkets nye jordobservatorium i Ny-Ålesund på Svalbard.

Statsråden fikk bore ned grunnpælen og festet et skilt i messing til det som skal være fundamentet for det nye observatoriet.

Hele forskersamfunnet i Ny-Ålesund, representanter fra Kings Bay, Sysselmannen på Svalbard, Kartverket, departementet og entreprenøren deltok på markeringen.

- Dette er langt viktigere enn de fleste av oss egentlig forstår. Jeg er imponert over den jobben Kartverket gjør her i Ny-Ålesund, og ikke minst hva disse dataene som samles inn her betyr for folk flest og for forskere verden rundt, sier Sanner.

Et nytt observatorium med ny teknologi og kombinasjon av flere måleteknikker vil gi bedre nøyaktighet på målingene, som inngår et internasjonalt forskernettverk.

Det norske jordobservatoriet er det eneste i det globale nettverket som ligger så langt nord – på 79 grader nord. Satsingen er også med på å befeste Norges posisjon og tilstedeværelse i nordområdene.

Observatoriet vil gjøre det mulig å kartlegge jordas endringer mye raskere og bedre enn det vi klarer i dag. Bruk av satellitteknologi i hverdagen krever mer nøyaktige data enn det dagens 20 år gamle antenne kan levere.

- De dataene som samles inn her er viktige for klimaforskere og for klimaovervåking og er avgjørende for at vi har nøyaktige data på GPSen. Så det er stor og viktig forskning som skjer - og det er veldig gledelig at vi nå får på plass et nytt observatorium som også fører denne forskningen videre inn i fremtiden, sier statsråden. 

 Det nye observatoriet skal etter planen åpnes i 2018 og er kostnadsberegnet til cirka 300 millioner kroner.

Satsingen er også tema i FN. En ekspertkomité i FN har nylig anbefalt et forslag til resolusjon for økt globalt samarbeid om geodetisk referanse for jordobservasjon og overvåking av jordas form og størrelse. 

Til toppen