Somalia ved et kritisk veiskille

- Somalia har hatt viktig fremgang de siste årene. Nå er det avgjørende med politisk samhold for å bygge videre på det som er oppnådd. Somalia er rikt på ressurser og har alle muligheter for å stå på egne ben, sier statssekretær Hans Brattskar, som deltok på høynivåkonferansen om Somalia i København 19. november.

Statssekretær Hans Brattskar møtte Somalias president Hassan Sheikh Mohamud under Somalia-konferansen i København 19. november 2014. Foto: UD

Konferansen inngår som en del av samarbeidet mellom somaliske myndigheter og det internasjonale samfunn for å nå ambisjonene i landet utviklingsplan, der målet er en ny grunnlov, folkeavstemning og nasjonale valg innen 2016.

I et møte med Somalias president Hassan Sheikh Mohamud understreket Brattskar nødvendigheten av politisk samhold hos myndighetene, samt økt fokus på godt styresett og korrupsjonsbekjempelse for at landets ressurser skal kunne komme befolkningen til gode. Presidenten takket Norge for det sterke engasjementet og banebrytende støtte innen blant annet finansforvaltning, infrastruktur og anti-radikalisering. Brattskar la også vekt på at Somalia må jobbe videre for å nå målet om 30 prosent kvinnerepresentasjon i parlamentet. I dag er den kun på 16 prosent.

- Kvinners deltakelse er avgjørende for stabilitet, utvikling og en inkluderende politiske prosesser, sa statsekretær Brattskar, i møtet med Somalias kvinneminister Khadijo Mohamed Diriye.

Den humanitære situasjonen i Somalia er svært alvorlig. Én million mennesker har behov for matvarehjelp og 70 prosent mangler tilgang på rent drikkevann. Norge har i mange år vært en betydelig humanitær bidragsyter, og fortsetter sin humanitære innsats gjennom FN og hjelpeorganisasjoner.

Regjeringen har i statsbudsjettet for 2015 foreslått Somalia som ett av tolv fokusland. Regjeringen vil fortsette sitt nære samarbeid med Somalia med vekt på humanitær innsats, menneskerettigheter, godt styresett og forvaltning av landets naturressurser. 

Til toppen