Statsminister Solberg besøkte Roma

Av ambassadesekretær Mathias Rongved, Den norske ambassaden i Roma

23. juni hadde statsminister Erna Solberg samtaler med Italias statsminister Matteo Renzi og president Giorgio Napolitano. Solberg besøkte også Italias kystvakt og World Food Programme.

Statsminister Erna Solberg i møte med Italias statsminister Matteo Renzi i Roma 23. juni. Foto: Mathias Rongved

Statsminister Erna Solberg var 23. juni i Roma. Hovedmålet for besøket var samtaler med Italias statsminister Matteo Renzi. Italia overtar det roterende formannskapet i EU 1. juli, og det er tradisjon at Norges statsminister besøker formannskapslandet. En rekke andre norske statsråder vil i løpet av året besøke Italia i forbindelse med formannskapet.

Hovedtema for samtalen med Matteo Renzi var europeisk økonomi, migrasjon og samhandel mellom Norge og Italia. Statsminister Renzi redegjorde for de italienske hovedprioriteringene under det kommende EU-formannskapet.

Etter besøket hos statsminister Renzi besøkte Solberg Verdens matvareprogram (WFP), som holder til i Roma. WFP er verdens største nødhjelpsorganisasjon og sentral i arbeidet i humanitære kriser globalt. I en arbeidslunsj med WFPs eksekutivdirektør Ertharin Cousin diskuterte de to blant annet den humanitære situasjonen i Syria, Sør-Sudan og Den sentralafrikanske republikk, arbeidet med å oppnå tusenårsmålene, WFPs bidrag til utdannelse, særlig for jenter, samt matsikkerhet og klimatilpasning. Statsminister Solberg fikk også en omvisning på WFPs operasjonssenter og avsluttet besøket med å møte norske ansatte i WFP.

Deretter dro Solberg til den italienske kystvakten for en orientering om flyktningsituasjonen i Middelhavet. Omkring seksti tusen flyktninger har så langt i år kommet til Italia etter å ha reist i båt over Middelhavet. Syrere og eritreere er de største gruppene, men flyktningene kommer fra en rekke andre land, spesielt fra Afrika. Felles for de fleste er at de reiser med båt fra Libya og blir reddet av Italias sjøforsvar og kystvakt. Solberg ga uttrykk for stor respekt for innsatsen som Italia gjør med å redde flyktningene som reiser over Middelhavet.

Avslutningsvis hadde Solberg en samtale med Italias president, Giorgio Napolitano. Også i dette møtet var italienske prioriteringer for EU-formannskapet et hovedtema, med særlig vekt på de utfordringene immigrasjon og arbeidsledighet utgjør. I tillegg sto bilaterale relasjoner og internasjonale spørsmål på dagsordenen.

Til toppen