Mottok US Navys Distinguished Public Service Award

Statssekretær Bø gjennomførte i perioden 12. – 15. september et besøk til USA, med møter i Pentagon og i Baltimore. I Pentagon møtte Bø blant andre Deputy Secretary of Defense, Robert Work, og Secretary of the Navy, Ray Mabus.

Secretary of the Navy, Ray Mabus, mottok statssekretær Øystein Bø.

Statssekretær Bø gjennomførte i perioden 12. – 15. september et besøk til USA, med møter i Pentagon og i Baltimore. I Pentagon møtte Bø blant andre Deputy Secretary of Defense, Robert Work, og Secretary of the Navy, Ray Mabus.

Work ble utnevnt til Deputy Secretary of Defense i mai og er Bøs motpart I Pentagon. 12. september møttes de to for første gang for sikkerhetspolitiske samtaler. De to diskuterte tema som er viktige for begge land. Blant annet veien videre etter NATO-toppmøtet, Irak, samarbeidet om forhåndslagring i Trøndelag, kampflykjøpet og utfordringer knyttet til aldrende norske maritime patruljefly.

I forbindelse med møtet med Secretary of the Navy, mottok statssekretær Øystein Bø fredag 12. september US Navys Distinguished Public Service Award. Utmerkelsen ble overrakt av Secretary of the Navy, Ray Mabus, i Pentagon. Tilstede var blant andre Norges ambassadør til USA, Kåre Aas, og amerikanske admiraler knyttet til det amerikanske marineministeriet.

I begrunnelsen for utdelingen viste Mabus til Bø personlige egenskaper og langvarige arbeid for norsk-amerikanske relasjoner. Blant annet takket Mabus for Bøs vertskap under besøket til Svalbard sist april, et besøk som hatt gjort sterkt inntrykk, og som ble beskrevet som både lærerikt og hyggelig. Mabus viste også mer generelt til Norges og Forsvarets nære sjømilitære samarbeid med USA, og pekte særskilt på den norske deltakelsen i den amerikanskledede marineøvelsen RIMPAC i juli. Øvelsen er verdens største marineøvelse, og den gjennomføres hvert annet år, med utgangspunkt i Hawaii.

-Jeg er meget tilfreds med gjennomføringen av møtene, og med utvikling i enkeltsaker. Jeg setter pris på det vennskapet vi har med våre venner i Pentagon. Den gjensidige forståelsen gir et godt grunnlag for å oppnå progresjon i saker som er av betydning for både USA og Norge. USA er vår viktigste allierte, og jeg passer på å si at dette er noe vi ikke ta for gitt, sier statssekretæren.

The Navy Distinguished Public Service Award, established in 1951, is an award presented by the U.S. Secretary of the Navy to civilians for specific courageous or heroic acts or exceptionally outstanding service of substantial and long-term benefit to the Navy, Marine Corps, or Department of the Navy as a whole. Originally a certificate with a lapel pin, the medal was first presented in July 1951. It is the highest recognition that the Secretary of the Navy may pay to a civilian not employed by the Department of the Navy

 

Til toppen