Aktiver Javascript i din nettleser for en bedre opplevelse på regjeringen.no

Tor Jacob Solberg er Årets unge bonde 2014

Tor Jacob Solberg (32) fra Skiptvet i Østfold er kåret til Årets unge bonde 2014. Prisen ble delt ut av landbruks- og matminister Sylvi Listhaug (FrP).

Tor Jacob Solberg startet i 2004 med to kyr. Han kjøpte sin egen gård på det åpne marked bare 21 år gammel. Han hadde ikke tid til å vente på å ta over gården han har odel på. Her har han utviklet et moderne gårdsbruk med 70 kyr.

- Landbruket er avhengig av en sterk rekruttering av dyktig ungdom, og for å få til dette må vi å løfte fram og heie på unge bønder som lykkes. Samtlige av årets finalister er unike ambassadører for næringen, som viser at det er spennende muligheter for alle som brenner for landbruk, sier Landbruks- og matminister Sylvi Listhaug. 

Tor Jacob Solberg på storskjerm.
Årets unge bonde Tor Jacob Solberg var ikke til stede men holdt sin takketale via storskjerm. (Foto: Nils Fredrik Wisløff)

Tor Jacob Solberg har vært elev på Tomb videregående skole, og har studier og arbeidsutveksling fra New Zealand. Han brenner virkelig for jobben som bonde, og har store ambisjoner for fremtiden. Han vil utvikle produksjonen på gården og satse videre på økologisk produksjon. Hans mål er å jobbe mindre og smartere for å kunne trives som bonde i veldig år til.

 Fra dagens kåring. Fra venstre: Tor Jacob Solbergs søster Anne Marie Solberg, Erland Bekken, landbruks- og matminister Sylvi Listhaug, Einar Solerød og Marita Helskog
Fra dagens kåring. Fra venstre: Tor Jacob Solbergs søster Anne Marie Solberg, Erland Bekken, landbruks- og matminister Sylvi Listhaug, Einar Solerød og Marita Helskog. Finalist Anders Schanche Rettedal var ikke til stede under kåringen.  (Foto: Nils Fredrik Wisløff)

Fra juryens begrunnelse:

Tor Jacob Solberg satser på sitt eget hjemsted, blant annet gjennom sitt lokale bondelag og i Felleskjøpet Agri der fokuset er på utdanning av unge bønder. Han er opptatt av å rydde gamle beiteområder og skog, og er engasjert i dyrevelferd, bærekraft og økologisk landbruk. 

Han har sikret seg faglig utvikling gjennom studier og arbeidsutveksling i New Zealand, som viser stor nysgjerrighet og vilje til læring. Tor Jacob Solberg har vist at man ikke må ha odel for å kunne bli bonde. Han kjøpte selv gård på det åpne markedet i ung alder, noe juryen mener viser både viljestyrke og sterkt engasjement.   

Det er juryens oppfatning at Tor Jacob Solberg  har en iver og kraft som inspirerer og smitter, og et brennende ønske om å markedsføre norsk landbruk og bidra til rekruttering for næringen. 

Grønn utdanning

Årets unge bonde skal være et sunt forbilde som kan inspirere flere kloke hoder og driftige hender å finne veien til norsk landbruk. Kåring av Årets unge bonde er et samarbeid mellom Norges Bygdeungdomslag, McDonalds Norge og Felleskjøpet Agri. Dette er en del av Norges Bygdeungdomslags prosjekt Grønn utdanning, som skal rekruttere flere unge til landbruksutdanning. Landbruks- og matdepartementet har gitt økonomisk støtte til Grønn utdanning.

Til toppen