Uken som var - uke 16

Et uhøytidelig skråblikk på det europeiske nyhetsbildet sett fra Brussel

Påsketradisjoner kan være så mangt. Rundt om i Europa inkluderer det blant annet fyrverkerikrig og en ellevill kamp om øltønner. Dette, og senkningen av en buss i en elv i Warszawa, er noen av de mer uhøytidelige nyhetene fra påskeuken.

Dette er Brussel-syklistenes våte drøm - et bilfritt Brussel. Bilfri dag er imidlertid en sjeldenhet. Alle andre dager er syklistene redde. (Foto: John & Mel Kots, CC BY-NC-SA)

Vi starter likevel her i Brussel. En fersk undersøkelse viser at intet mindre enn 75 prosent av syklistene i Brussel føler seg utrygge i trafikken. Dette i et land som produserer syklister i verdensklasse på løpende bånd. Det er nærliggende å tro at konflikter med bilistene er hovedårsak til frykten, også når vi leser syklistenes forslag til utbedringer: Høyere avgifter for bilistene – og skattereduksjoner for de som sykler.

Også i Polen skjer det ting på veiene. 2. påskedag stengte de Gdansk-broen fordi et filmteam fra Bollywood ville spille inn en biljaktscene der. Det hele kulminerte med at en toetasjes buss fra London havnet uti elva Wisla som renner gjennom Warszawa. Filmprodusentene valgte Polen, i konkurranse med Storbritannia og Irland, fordi landet tilbyr skatteinsentiver til filmprodusenter.

I nabolandet i sør, Slovakia, går de morsommere tider i møte. Finanskonsernet J&T planlegger nemlig en fullskala fornøyelsespark, spekket med attraksjoner som slovakene i dag ikke har tilgang på i sitt eget land, for eksempel en stor berg-og-dalbane. I tillegg vil dette føre med seg 1500 nye arbeidsplasser.

Berlins borgermester Klaus Wowereit opplever motgang, og spekulasjonene om hans etterfølger er i gang. Når det skal velges ny borgermester kan innbyggerne for første gang komme til å velge en kandidat med innvandrerbakgrunn. Sosialdemokraten Raed Saleh er født på Vestbredden, og har jobbet seg oppover fra fattige kår i Tysklands hovedstad. Hans første jobb var å steke hamburgere, så da Der Spiegel nå skrev en artikkel om ham ga tittelen seg selv: From Burger Flipper to Bürgermeister.

Når journalister skal avsløre ulovligheter i samfunnet velger de av og til å utgi seg for å være noe helt annet enn journalister. Men hva skjer når undercover-journalister møter hverandre uten å vite at den andre også er journalist? Dette skjedde nylig i Bulgaria der to britiske journalister ville avsløre menneskehandel. Haken var at det ville et bulgarsk tv-team også.

Men vi har ikke glemt påsken. I Leicestershire i Storbritannia markeres den med en gigantisk kamp i noe som ligner rugby, men der ballen er byttet ut med noen øltønner. Oppgjøret varer i fem timer, flere tusen mennesker deltar på hvert lag, og reglene er enkle: Det er ingen regler.

Det går på ingen måte roligere for seg i Hellas. På den greske ferieøya Khios skyter to landsbyers kirkemenigheter med hjemmelaget fyrverkeri mot hverandres kirker. Vinneren er den som får inn flest fulltreffere mot den andre landsbyens kirke. Vi har ikke kunnet fremskaffe informasjon om hvorvidt det lokale brannvesenet hadde en travel påskehelg.

God uke!

Til toppen