Aktiver Javascript i din nettleser for en bedre opplevelse på regjeringen.no

Uken som var - uke 20

Et uhøytidelig skråblikk på det europeiske nyhetsbildet sett fra Brussel

Dette innholdet er mer enn 6 år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Denne uka har vi lært at syklister i Brussel har lov til å sykle på rødt lys så lenge det ikke er farlig, og at skyskrapere har behov for solskjerming. Dyreparken i Mechelen kan for øvrig melde om at en kamelbaby er født og at alt står bra til.

Denne kamelen har nå fått en ny artsfrende. Det kommer godt med for en dyreart som dessverre preges av sterk reduksjon i antall individer. (Illustrasjon: Morguefile)

Vi starter i dyrenes verden fordi vi aldri slutter å la oss fascinere av eksotiske dyr. Og denne uken bringer vi en gladnyhet om kameler i belgiske Flandern. I Planckendael dyrepark ved byen Mechelen har kamelen Badia født en liten kalv. Dette er særskilt gledelig fordi kamelene er utrydningstruet, og framtidsutsiktene for de ville kamelene er dessverre ikke gode.

I Storbritannia har Labour hyret inn en av USAs tidligere rådgivere, David Axelrod, for å bistå med råd før neste års valg. Det startet imidlertid ikke så bra da Axelrod stavet Labour-leder Ed Milibands navn feil på Twitter, og med det sendte leserne til en Twitter-konto som harselerer med Miliband. En påminnelse til oss alle om hvor lett det er å trå feil i den digitale verden, og at selv den beste kan gjøre feil.

I London skal skyskraperen «Walkie Talkie», som er anklaget for å være skyldig i at biler og butikker i nærheten har smeltet, nå få en permanent «parasoll» som skal festes til den sørvendte fasaden. Dette for å hindre refleksjonen av sollys. Den 37. etasjes høye bygningen figurerte i avisene i september da en Jaguar-eier som parkerte bilen sin ved siden av bygningen klaget over at refleksjonen av solstråler bidro til at deler av kjøretøyet smeltet. De sterke solstrålene skal ha laget blemmer i lakken og brent hull i gulvmatter i nærheten.

Vi holder oss på de britiske øyer, men flytter oss over til forskningens verden. Ved University College London mener nå matematikerne at de som vinner i spill bør fortsette å spille mer, mens de som har tapt for alle del ikke bør fortsette å spille i håp om å vinne pengene tilbake. Så dersom du har vært på et kasino og sett at noen tilsynelatende bare vinner og vinner, så har det kanskje en slags logisk forklaring. Vi merker oss samtidig at også forskerne innrømmer at det er Fru Fortuna som nok har det siste ordet uansett.

Apropos hell og lykke. Mannen som kanskje er verdens mest heldige kommer fra Kroatia, men nå er han indignert. Mannen som skal ha vært nær døden sju ganger – og er lottomillionær – liker ikke måten han er fremstilt på i en amerikansk tegnefilm. Det inkluderer blant annet at han er fremstilt med bart. Til den kroatiske avisen Jutarnji List sier han at det minste filmmakeren kan gjøre er å sende ham tusen dollar.

I Tyskland skal en uidentifisert kvinne i midten av 80-årene ha hatt store vanskeligheter med å komme seg ut av et parkeringshus i Erfurt i forrige uke. Føreren av bilen, med ektemannen i passasjersetet, skal ha truffet 11 biler på veien ut. Ifølge politiet forlot føreren parkeringshuset i panikk og traff en søppelbøtte, en vegg og flere biler. Myndighetene har estimert at kvinnen påførte bilene skader for 60 000 euro, altså omlag 500 000 norske kroner.

Forholdene for syklister her i Brussel er i ferd med å bli en gjenganger i denne spalten. Det er imidlertid ikke rart, for her er det mye å ta av. Siste tilskudd på stammen er de nye skiltene syklister skal forholde seg til når de kommer til et lyskryss. Et skilt gir syklistene tillatelse til å sykle rett frem på rødt lys – et nesten identisk skilt gir dem lov til å svinge til høyre. Vi anmoder både fotgjengerne og bilistene om å se seg for.

Valget til nytt Europaparlament er nå bare dager unna. Vi avslutter med en bildeserie fra tyske Der Spiegel. Og til de som har mulighet til å stemme: Godt valg!