Historisk arkiv

Uken som var - uke 21

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Europaportalen

Et uhøytidelig skråblikk på det europeiske nyhetsbildet sett fra Brussel

I uken som var har vi sett at gjørmebad kan være en morsom opplevelse, så lenge man ikke tar bilde av det. Nyere forskning advarer nemlig mot å ikke leve i nuet.

Den franske jernbaneoperatøren SNCF fikk seg en uheldig overraskelse da de nærmere 2000 ferske togene viste seg å være for brede for Frankrikes regionale plattformer. Feilen bestod i at den nasjonale jernbaneoperatøren RFF hadde oppgitt gale dimensjoner i bestillingen. Nå har arbeidet begynt med å tilpasse mer enn 1000 plattformer til bredere tog. Tabben har hittil har kostet SNCF 50 millioner euro.

Noen som derimot har skjønt verdien av smale konstruksjoner er britene. Londons smaleste hus, bare 251,5 cm bredt, har nå blitt solgt. Man skulle tro at huset som ble bygget på naboens bakgårdssti skulle fått en smal pris, men den gang ei. Londons tynneste hus gikk for 450.000 pund, gode 4,5 millioner norske kroner.

Vi holder oss i England, hvor ikke en gang flomvarsel kunne stoppe gjørmeglade briter fra å krysse fjæra til det 400 meter lange Blackwater-estuaret. I fargefulle kostymer og parykker kavet de seg gjennom tykk gjørme, og endte opp som zombie-lignende klovner. Gjørmeløpet samlet inn penger til gode formål og britiske vinterkropper fikk en naturlig spaopplevelse. To fluer i en smekk, med andre ord.

Mens britene varmer opp til sommeren i gjørme kan hele verden glede seg til kroppslige fargedrakter av den mer stilfulle typen. I forrige uke ble det annonsert at verdens festival for kroppsmaling skal gå av stabelen i Pörtschach i Østerrike. Nakne kropper heldekket i maling akkompagnert med fjær og diverse hattekreasjoner skal konkurrere i ulike klasser. En fargerik opplevelse det kan være verdt å beskue dersom man skal innom Østerrike i sommer.

Og er man først på kroppsmalingsfesitval i Østerrike, er det fristende å ta en «selfie» og publisere bildet med tilhørende «hashtags» #humanbutterfly og #denfølelsen. Å «hashtagge» på sosiale medier har blitt så vanlig at til og med franske ordbøker nå anerkjenner fenomenet. Med publikasjon i den nyeste utgaven av Le petit Robert, en fransk-fransk ordbok, har ordene «selfie» og «hashtag» fått god plass i det ellers så konservative franske språk.

Men «selfies» og «hastags» kan være en trussel mot menneskets hukommelsesevne, skal vi tro forskere fra Victoria University of Wellington i New Zealand. De advarer nå mot å ikke leve i nuet. Professor Marianne Garry mener at bruk av sosiale medier svekker vår evne til å detaljbeskrive omgivelser i ettertid, noe som for henne «gir seg ut for å være et slags tap». I påvente av flere slike drastiske funn blir vi alle pent nødt til å unngå å leve i både fortiden og framtiden fremover.