Uken som var - uke 24

Et uhøytidelig skråblikk på det europeiske nyhetsbildet, sett fra Brussel

Denne uken blir det både forskning kultur og vannsport i Uken som var. Og ja, vi vet at det er VM i fotball.

Forskere har funnet ut at kreps kan føle stress. Krepsen på bildet har imidlertid helt andre utfordringer. (Foto: Morguefile)

Det er mer enn nok å melde fra vårt kjære Belgia denne gangen. Vi starter med noe som har kommet for dagen i etterkant av den store valgdagen 25. mai. I Belgia er det stemmeplikt, og man kan også bli plukket ut til å hjelpe til ved valglokalene. Noen av de som får den jobben forsøker å komme seg unna. I Antwerpen bestemte politiet seg for å sjekke noen av de som meldte forfall grunnet jobb, ferie eller sykdom. Av femten mistenkelige forfall ble resultatet femten avslørte løgnhalser. Straffen vet vi ingenting om.

Idet vi trodde vannscooterdebatten var over kommer dette. Et flyvende brett drevet av en vannjetmotor. De som har testet farkosten sier at det er en krysning mellom å fly og surfe. Assosiasjonene til Tilbake til fremtiden II er selvfølgelig også åpenbare for denne franske oppfinnelsen.

Vitenskapen gjør stadige fremskritt. Sist i rekken av slike er kunnskapen om at kreps kan føle stress. Det er enda godt at forskerne har kunnet komme til en konklusjon på dette forskningsfeltet. Det skulle bare mangle når de i forskningens navn har påført krepsen elektrosjokk og dopet den ned.

Skulle du ha planer om å legge årets ferie til Tsjekkia, våger vi oss på en museumsanbefaling. Til minne om Baronesse Ulrike von Levetzov har et museum i Trebivlice nå gjenåpnet en permanent utstilling om denne adelige kvinnen som er mest kjent for ikke å ha gjengjeldt kjærligheten fra Johann Wolfgang von Goethe.

Belgiske forsikringsselskaper har hatt en travel uke. Intet mindre enn 42 000 skader har blitt meldt inn etter det som må kunne kalles voldsomme haglbyger. Og i denne effektivitetens høyborg rapporteres det nå om at det kan ta opp mot et halvt år før alle har fått sine skader reparert.

Heller ikke i denne spalten kommer det pågående verdensmesterskapet i fotball til å forbigå i stillhet. Når England spilte sin første kamp sist lørdag skulle man tro at motstander Italia var nok til å skape bekymring. Likevel fant The Guardian grunn til å advare mot både hete, høy luftfuktighet og jet lag. I etterpåklokskapens lys burde nok engelskmennene fokusert mer på italienerne.

Til toppen