Uken som var - uke 34

Et uhøytidelig skråblikk på uken som var, sett fra Brussel

Et simpelt tyveri av en statsministers bærbare pc og 400 hagegnomer, en sykkelsti med innlagt hinder, snorkekonkurranse og en levende død var noen av "agurknyhetene" vi fant i uken som var.

Det vites ikke om gnomen på bildet har noe med forsvinningen i Østerrike å gjøre. Illustrasjon: Morguefile

Ferien er over for de fleste nordmenn, men i Belgia er det fortsatt ferietid for mange – inkludert EU-institusjonene i Brussel som går på lavgir ut august måned. Dermed er det fortsatt litt ”agurktid” i belgiske medier, og vi bringer et knippe fra uken som var.

Vi begynner med statsminister Elio Di Rupo som forrige mandag selv fikk opplevde at de småkriminelle i Brussel ikke hadde tatt ferie. Mens statsministeren tok sin faste treningsøkt på et av byens treningssentre, benyttet sjåføren anledningen til å ta en tur i en bokhandel. Dermed knuste frekke tyver bakvinduet til bilen og stakk av med Di Rupo sin bærbare pc som lå i bagasjerommet.

Statsministerens pressetalsperson var raskt ute med å forsikre allmenheten om at det verken var sensitiv informasjon eller statshemmeligheter lagret på maskinen. Så spørs det om tyvene hadde mer glede av dressen og skjorten de stjal i samme slengen.

Den eller de som laget denne sykkelstien i Haren i region Brussel må ha hatt hodet sitt et helt annet sted. Da det kom en hindring i veien, bokstavelig talt, var det verken snakk om å fjerne hindringen (les: lyktestolpen) eller legge stien i en bue utenom. Sykkelstier skal frem – rett frem, og så får heller syklisten styre unna de hindre som måtte dukke opp. Dette må være Belgia, harselerer det flamske nettstedet flandersnews.be. Det hører med til historien at lyktestolpehindringen befinner seg rett utenfor det belgiske instituttet for trafikksikkerhet!

Så til en litt uvanlig konkurranse. En snorkeklinikk kåret i forrige uke Flanderns mest støyende snorker. Det skjedde ved alle kunne sende inn videosnutter med lyd, og deretter ble desibel-nivået målt. Vinneren produserer ikke mindre enn 98 db når han sover. Det tilsvarer lyden av et F-16 jagerfly når det bryter støymuren. Av naturlige årsaker er vinneren navn ikke offentliggjort. Formålet, utover det rent PR-messige, skal visstnok være å skape offentlig debatt om snorking.

Det finnes mange stygge hus i Belgia, skal vi tro Hannes Coudenys. Han begynte likegodt å ta bilder av dem, spesielt de mer bisarre utgavene som finnes nord i Belgia. Bildene han og vennene tok, ble etter hvert lagt ut på internett i form av bloggen uglybelgianhouses. Nå presenteres 50 av husene i bokform, rikt illustrert så klart og med intervjuer av personene som bor i bygningene. En noe blandet  ære, skulle man tro?

Vi beveger oss til Frankrike hvor en pensjonist er blitt tvunget til å fremskaffe skriftlig bevis for at han fortsatt er i live for å motta sosiale ytelser fra franske myndigheter. 68-åringen ble først målløs og deretter lattermild da kravet om å få refundert 23 euro etter et besøk hos fastlegen ble avvist fordi han døde i 2010. Enda morsommere var det at det i brevet stod at han (som avdød) kunne anke avslaget. Pengene er nå utbetalt og forklaringen skal ha vært at det var legen og ikke pasienten som gikk bort for fire år siden.

Ukens skråblikk avsluttes i Østerrike med nyheten om at fire hundre hagegnomer er sportløst forsvunnet. Gnomene tilhører det sosialdemokratiske partiet som har benyttet dem i den pågående valgkampen i forkant av provinsvalg i neste måned. Hvor figurene, som forsvant sist lørdag, har tatt veien er det ingen som vet.

Det spekuleres i om et er enkeltpersoner som har stukket av med dem for å pynte sin private hage eller om det er snakk om et pek fra politiske motstandere. Det siste vil være en skandale, mener partiet. Uansett, de har flere gnomer på lager. Nærmere bestemt 20.000 eksemplarer som skal benyttes i valgkampen i tiden som kommer.

Ha en god uke!

 

Til toppen