Uken som var – uke 22

Et uhøytidelig skråblikk på det europeiske nyhetsbildet, sett fra Brussel

Dette innholdet er mer enn 6 år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Høye kongelige hatter skaper hodebry i Frankrike, noen stemte opptil flere ganger ved valget til Europaparlamentet, hjernen har godt av å lære seg flere språk mens retten til å bli glemt gjorde fremskritt i uken som var.

Det tyske partiet med stor P har fått ett sete i det nye Europaparlamentet. Og noen stemte visst flere ganger under valget til Europaparlamentet. Illustrasjonsfoto: European Union

Valget til nytt Europaparlamentet er over, og valgdeltakelsen var ørlite høyere enn ved forrige korsvei. Noen gjorde sin borgerplikt og vel så det. Sjefredaktøren for den velrennomerte tyske avisen Die Zeit benyttet sitt italiensk-tyske statsborgerskap til å stemme to ganger, en for hvert pass han innehar. Giovanni di Lorenzo har beklaget sin handling offentlig, men nå har lokale myndigheter iverksatt etterforskning av mulig valgfusk.

Han er trolig ikke alene. Ifølge ubekreftede rykter fra upålitelige kilder var det flere personer i diplomatbyen Brussel som stemte både en og to ganger med sine ulike pass. Uten at det ga særlige utslag på valgdeltakelsen.

Vi holder oss i Tyskland og europaparlamentsvalget. Forbundskansler Angela Merkels konservative parti gikk som kjent av med seieren. Men etter at den såkalte sperregrensen ble fjernet er flere mindre kjente og mindre etablerte politiske partier på vei til Brussel og Strasbourg. Både Dyrebeskyttelsespartiet og partiet med stor P, Die Partei fikk hver en plass det nye parlamentet. Sistnevnte har så langt vært mest kjent for sine humoristiske og satiriske forslag som for eksempel kvotering av late personer i regjeringen og å forby pub-til-pub runder.

Å lære seg flere språk i voksen alder bidrar til å redusere hjernens aldring. Det viser en studie ved Universitetet i Edinburgh. Er du flerspråklig kan du utsette faren for å utvikle demens med flere år. Om ikke annet så burde dette være et argument for at alle i det trespråklige Belgia burde kunne snakke såvel fransk, nederlandsk og tysk flytende.

Det spørs om landets eldste kvinne (112) har hatt glede av sine språkkunnskaper til å holde seg ung til sinns. Fanny er både bokorm og har vært aktiv i en rekke sportsgrener men har aldri jobbet. Lever hun et halvt år til, blir hun den eldste belgier gjennom tidene.

Retten til å bli glemt gjør fremskritt. Nå har søketjenerselskapet Google tilbudt europeere en tjeneste som gjør det mulig å fjerne lenker til søkeresultat med personlig innhold. Dette er et svar på en domsavsigelse i EU-domstolen nylig. En tysk kvinne, derimot, vil bli glemt av sin eks-kjæreste. Mens de fortsatt var et par, tok mannen både erotiske bilder og filmsnutter av henne. Nå er forholdet slutt og kvinnen har fått rettens kjennelse til at dette materialet nå skal slettes. Riktignok gjelder dette kun bilder og videoer som viser nakenhet.

Vi avslutter vår uhøytidelige skråblikk på uken som var med litt kongelig sladder. Dronning Elizabeth II besøker denne uken Frankrike som ledd i 70-årsmarkeringen av D-dagen i Normandie under Den andre verdenskrig. I forrige uke ble det kjent at president Francois Hollandes Citroen C5 ikke var høy nok til å få plass til dronningens hatt. Og hatter er viktig i motemetropolen Paris. Dermed måtte en mer rommelig bil fremskaffes til erstatning for Hollandes offisielle kjøretøy som han i sin tid valgte for å vise en mer moderat linje enn sin forgjenger Nicolas Sarkozy.

God uke!