Uken som var – uke 38

Et uhøytidelig skråblikk på uken som var, sett fra Brussel

Streikende men dannete politifolk, utagerende franske bønder, en sprudlende innspurt på proffkarrieren og en rekordlang værmelding. Det var noe av det vi fant da vi tok et skråblikk på uken som var.

Verdens største ølfestival er i gang. Illustrasjon: Oktoberfest Munchen

Streikende men dannete politifolk, utagerende franske bønder, en sprudlende innspurt på proffkarrieren og en rekordlang værmelding. Det var noe av det vi fant da vi tok et skråblikk på det europeiske mediebildet i uken som var.

Torsdag ble gatene i Brussel igjen fylt av demonstranter. Men denne gangen var det både en meget organisert og samtidig fredfull protest. Det var nemlig tusenvis av polititjenestemenn og –kvinner som hadde tatt til gatene for å si sin mening om dårligere pensjonsvilkår.

Ingen steinkasting, men derimot mye kinaputter og desto flere mennesker som spiste lunsj og drakk øl i rundkjøringen på Schuman. Til tider var det vanskelig å se hvem som var på jobb og hvem som streiket i protest.

Da gikk det langt hardere for seg i Frankrike. Sinte bønder satte først fyr på en forretningsgård og dumpet deretter tonnevis av artisjokker, blomkål og husdyrgjødsel utenfor skattekontoret i byen Morlaix på Bretagne-kysten. Denne bygningen ble også tent på i protest mot fallende levestandard som følge av lavere priser og russisk importforbud. De lokale skattemyndighetene er kraftig lei protestene.

Målgang i det belgiske endagsrittet GP Imopanis-Van Petegem sist lørdag satte sluttstrek for en 15 år lang og innholdsrik karriere som proff for Thor Hushovd. Og han gjorde det med stil, skal vi tro media. For da Hushovd passerte målstreken, inneholdt vannflasken nemlig edle dråper champagne. Mange nordmenn bosatt i Belgia hadde tatt oppstilling langs ruten for å heie på og ikke minst gjøre ære på landsmannen unders hans siste proffritt.

Svært manges oppmerksomhet var rettet som Skottland i uken som var. Ville skottene si ja til uavhengighet eller ville de stemme nei og forbi en del av Storbritannia? Resultater ble som kjent nei etter et rekordstort fremmøte under folkeavstemningen.

Men vi tar med oss en liten regnefeil som CNN gjorde i en av sine reportasjer. De viste en plakat som viste resultatet av en meningsmåling hvor 110 prosent av befolkningen hadde svart. Feilen ble raskt rettet opp, men flausen spredde seg lynraskt på sosiale medier.

Alle snakker om været, men ingen har til nå snakket så lenge sammenhengende om været som Eli Kari Gjengedal i TV2. I uken som var begikk hun verdensrekord i værmelding. Og det gikk ikke upåaktet hen. BBC var blant de mange utenlandske mediene som omtalte rekordforsøket som til slutt endte på litt over 33 timer.

Det nærmer seg oktober. Det vil si – i München er det allerede oktober. For 181. gang skal det drikkes millioner liter øl og spises temmelig mange salte kringler. Det er tid for Oktoberfest. Den tradisjonelle ølfestivalen startet i helgen som var, og skal det serveres like mye øl som i fjor, må det tappes 6,7 millioner litersglass – eller en ”mass” som de også kalles. For her er det ikke snakk om å drikke av fingerbøl, akkurat.

God uke!

 

Til toppen