Uken som var – uke 40

Et uhøytidelig skråblikk på det europeiske nyhetsbildet i uken som var

En svensk kvinne lever av å spise chips på jobben, i Brussel er det flere papegøyer enn noen sinne, Darth Vader stiller til valg og Europas største gresskar er kåret, kunne vi lese i uken som var.

Europas største gresskar er dyrket i Belgia. Illustrasjon: Morguefile

Mange, kanskje særlig barn, synes nok svenske Len-Marie Fält har selveste drømmejobben. I hele 40 år har hun spist chips i arbeidstiden. Jobben går nemlig ut på å teste ut chipsen og prøve nye smaksvarianter for Svergies største snacksprodusent. – Jag tycker att det är jätteskoj, sier Len-Marie til Dagens Nyheter.

Det begynte med 70 grønne papegøyer som ble sluppet ut i det fri fra en fornøyelsespark i Brussel på 1970-tallet. Nå er det anslagsvis 12.000 høytflygende og skrikende papegøyer i byens parker. De skal visstnok være for smarte til å la seg fange, så myndighetene har på sett gitt opp å begrense bestanden som nå har nådd et alarmerende antall. I mellomtiden oppfordres innbyggerne i Brussel om å slutte å mate papegøyene med peanøtter og eplebiter.

16 menn har registrert seg som kandiater til parlamentsvalget i Ukraina i slutten av måneden, under det noe uvanlige navnet Darth Vader. Disse utgjør en del av gruppen personer som har registrert seg under navnet til ulike Star Wars-karakterer.

På store reklameplakater kan man nå lese slagord som “Darth Vader sier nei til krig i Ukraina”mens andre plakater fokuserer på korrupsjon. Kampanjen vekker ikke bare oppsikt, den har også høstet kritikk. Noen mener det er sløsing med penger, mens andre frykter at Star Wars-stuntet kan bidra til å latterliggjøre parlamentsvalget, noe Russland kan tjene på.

I Belgia har politiet skiftet taktikk i kampen mot de bebudete endringene I pensjonsalderen for polititjenestenmenn som etter planen skal heves til 62 år. Istedenfor å streike begår de nå en form for sivil ulydighet: De har sluttet å innkreve bøter på under 110 euro. Personer som bryter trafikkregler og andre lover vil fortsatt bli stanset og gitt en forklaring på hvordan de skal oppføre seg neste gang. Men boten uteblir. Og en planlagt storaksjon mot fartsovertredelser på belgiske veier blir regelrett boikottet.

Da er det hyggeligere å melde at Europas største gresskas er belgisk, nærmere bestemt flamsk. Kjempegresskaret er på hele 835,5 kilo. Om det skal brukes som rekvisitt under den forestående feiringen av Haloween eller om den blir til en god del liter med gresskarsuppe gjenstår å se.

God uke!

 

Til toppen