Historisk arkiv

Uken som var – uke 41

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Europaportalen

Et uhøtidelig skråblikk på uken som var sett fra Brussel

Kuer på frifot skapte trøbbel i England, Wikipedia får en statue i Polen, i Tyskland er årets lykkeatlas offentliggjort og i Belgia finnes det nå både en regjering og et ukysset regjeringsmedlem. Dette og mer fant vi under vårt uhøytidelige skråblikk på uken som var.

Belgia har fikk ny regjering i helgen som var, kun fire måneder etter valget i slutten av mai. Sist gang tok det som kjent 541 dager. Belgiske medier har gitt regjeringen, som ved siden av statsministeren består av 13 statsråder og fire statssekretærer, bred omtale i helgen som var.

En liten episode fikk spesielt mye omtale. Statsminister Charles Michel (38) ga kun tre av de fire kvinnelige medlemmene av regjeringen et velkomstkyss på kinnet. Elke Sleurs bedyrer at hun ikke tok seg nær av forskjellsbehandlingen og at hun selv ikke har for vane å kysse personer hun ikke kjenner. Vi antar at flere enn media vil følge utviklingen på kyssefronten nøye i tiden som kommer.

Det internett-baserte leksikonet Wikipedia er et populært oppslagsverk. Den polske versjonen har nå passert en million sider og er dermed den åttende største språkversjonen. En mann i den lille polske byen Slubice er så begeistret over Wikipedia at han har foreslått å reise en egen statue i byen til ære for tjenesten. Byens viseborgermester er også positiv og tror statuen både kan bli en turistattraksjon og kan være til inspirasjon for byens innbyggere.

Tre kuer på rømmen skapte oppstyr i og omkring den engelske byen Norwich i uken som var. Kuene stakk av fra et marked, og det tok det locale politiet syv timer å få kontroll over situasjonen. Motorveier ble stengt og et politihelikopter ble rekvirert i jakten på rømlingene. De lot seg imidlertid ikke fange, og til slutt måtte de bøte med livet av hensyn til den allmenne sikkerhet.

Er du tysker og ønsker å bli lykkelig, bør du reise nord i Tyskland. Det viser en ny levekårsundersøkelse. Landet er delt inn i 19 regioner, og det såkalte “lykkeatlaset “ viser at lykken er størst i Schlewsig-Holstein, Hamburg og Niedersachsen. Minst lykkelig er man i det tidligere Øst-Tyskland.

30.000 personer har deltatt undersøkelsen som omfatter spørsmål om blant annet økonomi, familieliv, fritid og levevilkår. Skal man bli enda mer lykkelig, må man forflytte seg til Nederland, Sverige eller Norge som ligger helt på topp.

Vi avslutter med en noe uvanlig og kreativ måte å ta seg betalt for utførte tjenester. Et komedieteater i Barcelona tar seg nemlig betalt for hver gang den enkelte publikummer ler. Hver latterkule koster 30 cent, men ingen skal måtte betale mer enn 24 euro for en forestilling. Så langt har ikke billetten koster mer enn 6 euro, og så kan den enkelte selv regne ut hvor morsomt showet er. Og dersom du lurer på hvordan det hele foregår, så kan vi avsløre at det ved hvert sete er montert et system for ansiktsgjenkjenning.

God uke!