Utdanning fra Norge ga jobb i Latvia

EØS-midlene

158 studenter fra Latvia har så langt fått stipend fra EØS-midlene til å ta deler av utdanningen sin i Norge. Liva Rudzite-Micule er en av dem. Slik fikk hun jobb og havnet i sentrum av EUs nervesenter i Brussel.

158 studenter fra Latvia har så langt fått stipend fra EØS-midlene til å ta deler av utdanningen sin i Norge. Liva Rudzite-Micule er en av dem. Slik fikk hun jobb og havnet i sentrum av EUs nervesenter i Brussel.

– Jeg er sikker på at stipendet jeg fikk fra Norge var utslagsgivende for at jeg har den jobben jeg har i dag, sier Liva i et videointervju med Europaportalen.

I dag er hun 25 år og jobber som regnskapsfører for Statoil Fuel & Retails kontorer i Riga. Deler av utdannelsen ble tatt ved Universitetet i Agder.

Vårsemesteret 2010 fikk hun stipend på 48 000 kroner gjennom EØS-midlene til å ta deler av mastergraden i bedriftsøkonomi i Norge. Hun er full av lovord om oppholdet i Kristiansand og lærerne som hjalp henne og de andre utvekslingselevene.

Norge har brukt EØS-midler på å finansiere utveksling av studenter og lærerkrefter mellom utdanningsinstitusjoner i Norge og Latvia siden 2004.

I hele Europa ses slikt utdanningssamarbeid som svært viktig for å løfte kunnskap og kompetanse og bidra til vekst i europeisk økonomi. Fram til 2016 har Norge satt av til sammen 39 millioner euro av EØS-midlene til slik samarbeid med Bulgaria, Estland, Latvia, Litauen, Polen, Romania, Slovakia, Slovenia, Spania, Tsjekkia og Ungarn. Også norske studenter og universitetsansatte kan motta stipender.

Men ikke alle er garantert å havne på veggen hos EU-kommisjonen, slik tilfellet er med Liva. Gjennom EØS-midlene har Utenriksdepartementet støttet et stort europeisk fotoprosjekt for å dokumentere europeiske ungdommers liv i lys av finanskrisen.

Ett av bildene er av Liva på en bro i sentrum av den latviske hovedstaden der forelskede par monterer såkalte «kjærlighetslåser». Til åpningen av utstillingen i Berlaymont-bygningen i Brussel for noen uker siden holdt Liva et av innleggene sammen med Vidar Helgesen, statsråd for EØS-saker og forholdet til EU.

– Liva er en inspirasjon for oss alle. Innsatsen hun har lagt ned viser at å bruke EØS-midler på å investere i mennesker er noe som lønner seg, sa Helgesen under åpningen.

Til toppen