Aktiver Javascript i din nettleser for en bedre opplevelse på regjeringen.no

Vil gjøre det lettere å innføre spesielle opptakskrav

Dette innholdet er mer enn 6 år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen vil gjøre det lettere for universiteter og høyskoler å innføre spesielle opptakskrav til enkelte studier. Målet er å heve kvaliteten på studiene og få flere studenter til å gjennomføre.

- Vi har fått signaler fra fagmiljøene om at det er ønske om å fastsette spesielle opptakskrav til enkelte studieprogrammer. Denne muligheten har vært praktisert restriktivt, men nå ønsker vi å gjøre det lettere å prøve ut ordninger med opptakskrav, sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen.

Målet med endringen er å få til et bedre faglig miljø blant studentene og få flere til å gjennomføre studiene.

- Det er viktig at institusjonene tar ansvar og jobber for å bedre kvaliteten på utdanningene. Det er allerede forskjellige opptakskrav og karaktergrenser på institusjonene. Nå gjør vi det enklere for alle å rekruttere de rette studentene, sier Røe Isaksen.

Universitetene og høyskolene må fortsatt søke Kunnskapsdepartementet om å få lov til å sette i gang med ordningen. Departementet vil fortsatt vurdere hver søknad, men vil legge mer vekt på dette som et virkemiddel for å utvikle kvaliteten på studiene og på læringsmiljøet.

- Utdanningsinstitusjoenen er avhengig av at studentene har nok forkunnskap for å skape et godt fagmiljø, sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen.

Dersom forsøkene får en god eveluering vil det kunne tas inn i forskriften som et varig krav til opptak ved det enkelte studiet. Integrert master i teknologi ved NTNU er et eksempel på en forsøksordning som senere har resultert i forskriftsendring. Studieåret 2013- 2014 ble det innført karakterkrav ved opptak til studiet etter en tid med forsøk som fikk en god evaluering.