Aktiver Javascript i din nettleser for en bedre opplevelse på regjeringen.no

WTO klarte ikke å vedta avtale om handelsforenkling

- Det er svært beklagelig at man ikke ble enige i går. Dette setter hele forhandlingsresultatet fra Bali i fare og vi risikerer at de multilaterale handelsforhandlingene blir lagt på is, sier utenriksminister Børge Brende.

WTOs medlemsland oppnådde enighet om den såkalte Trade Facilitation Agreement om handelsforenkling under WTOs ministerkonferanse på Bali i desember 2013. Formelt vedtak skulle fattes 31. juli. Avtalen var ment å være et viktig skritt fremover i retning av å fjerne globale handelshindre av særlig betydning for utviklingsland og mindre land. Ministerkonferansen på Bali representerte et vendepunkt for WTO, men den var bare et første steg på vei mot å overbevise verden om at WTOs medlemmer, etter nesten 20 år, kunne vedta og implementere betydelige globale handelsreformer.

- Dette er et alvorlig tilbakeslag for muligheten til vekst og utvikling i det store flertall av både industriland og utviklingsland i alle verdensdeler. Løsningen er ikke å gi slipp på WTO, men å finne måter å forhandle på som gjør at medlemslandene kan bli enige. Regjeringen understreker sitt engasjement for det multilaterale handelssystem og vil fortsette å arbeide hardt for å bevare og styrke det, sier Brende.

Til toppen