Aktiver Javascript i din nettleser for en bedre opplevelse på regjeringen.no

Aasta Hansteen: Full gass i Nord-Norge

Olje- og energiminister Kjell-Børge Freiberg besøkte torsdag gassplattformen Aasta Hansteen utenfor Bodø.

Aasta Hansteen  er det første gassfeltet som leverer norsk gass i rør til Europa fra felt nord for Polarsirkelen. Feltet ble satt i produksjon 16.desember i 2018.  Driften gir ny aktivitet og arbeidsplasser i Nord-Norge.

Etter at første forsøk ble hindret av været i mars, fikk endelig statsråden mulighet å sette sine føtter på Aasta Hansteen-plattformen.
Etter at første forsøk ble hindret av været i mars, fikk endelig statsråden mulighet å sette sine føtter på Aasta Hansteen-plattformen. Foto: OED

- Jeg er stolt over det alle på Hansteen-plattformen får til. Med utbyggingen og rørsystemet Polarled er en ny gassregion i nord åpnet opp. For første gang leveres nå gass i rør fra nord for polarsirkelen til brukere i Europa, sier olje- og energiminister Kjell-Børge Freiberg.

Hansteen-feltet, med Equinor som operatør, ligger i den nordlige delen av Norskehavet, om lag 300 kilometer vest for Bodø. Feltet ble påvist i 1997, og plan for utbygging og drift (PUD) ble godkjent i 2013.

Flere arbeidsplasser i Nord-Norge

Den daglige driften av gassfeltet skjer fra Equinors driftsorganisasjon i Harstad. Helikoptertransporten av personell foregår fra Brønnøysund, mens forsyningsbasen er lokalisert til Sandnessjøen.

- Utbyggingsprosjektene til havs gir aktivitet på land - lokalt, regionalt og nasjonalt. De norske leveransene i utbyggingsfasen av Aasta Hansteen er mange. Nå når Hansteen er i produksjon, trengs varer og tjenester i mange år framover til drift og vedlikehold, der nærhet til feltet er en betydelig fordel. Det er gode nyheter for leverandører og næringsliv i Nordland, fortsetter Freiberg.

Gass til Europa

Gass fra Aasta Hansteen transporteres i det 481 km lange rørnettet Polarled til Nyhamna-terminalen på Nordmøre. Lettolje lastes på tankskip og fraktes til markedet.

- Norsk gass er viktig for energiforsyningen i resten av Europa. Samtidig bidrar gass til erstatning for kull  til målet om å redusere klimagassutslippene, sier Freiberg.

Han ser frem til mange års drift både på Hansteen-plattformen og ellers på norsk sokkel.

- Europa trenger gass i sin omstilling til lavutslippsamfunnet. Norge har den, og vi skal levere, fortsetter Freiberg.

Kjell-Børge Freiberg sammen med prosesstekniker Robin Olsen Hanssen.
Kjell-Børge Freiberg sammen med prosesstekniker Robin Olsen Hanssen. Foto: OED

 

Til toppen