Abelprisen til Robert P. Langlands

Abelprisen for 2018 tildeles Robert P. Langlands ved Institute for Advanced Study, Princeton, USA, for hans visjonære program som forbinder representasjonsteori og tallteori.

Abelprisen ble etablert av Stortinget i 2002 og går til fremragende matematisk arbeid. Prisens størrelse er 6 millioner norske kroner.

-Jeg gratulerer Robert P. Langlands som årets prisvinner. Det som nå kalles Langlands-prosjektet er det største og mest omfattende prosjektet innen moderne matematikk.  Langlands-prosjektet representerer et viktig bidrag til matematikkfeltet, og jeg gleder meg til å ønske Robert Langlands velkommen til Norge for å motta Abelprisen i mai, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø (V). 

Robert Phelan Langlands ble født i New Westminster, Greater Vancouver, Canada, i 1936. Han startet ved Universitetet i British Columbia da han var 16 år. Han fullførte sin bachelorgrad i matematikk i 1957, og mastergraden ett år senere. Han flyttet til Yale Universitet for å ta doktorgraden, og fullførte sin PhD-oppgave i løpet av sitt første år der. I sitt andre år ved Yale begynte han å studere arbeidet til nordmannen Atle Selberg, som senere ble sentral i hans egen forskning. Fra 1972 ble han professor ved Institute for Advanced Study ved Princeton.  I en alder av 81 år arbeider han fortsatt der, nå som  professor emeritus.

Prisen deles ut av Det Norske Videnskaps-akademi (DNVA) som har nedsatt en Abel-komite bestående av fem matematikere til å vurdere nominerte kandidater og anbefale en verdig vinner av Abelprisen. Prisen deles ut 22. mai av Hans Majestet Kong Harald i Universitetets aula i Oslo. 

Mer informasjon om Abelprisen og prisvinneren finner du her

Til toppen