Statssekretær Bø besøker øvelsen Arctic Challenge Exercise

Tirsdag 2. juni besøker statssekretær Øystein Bø øvelse Arctic Challenge Exercise i Bodø sammen med blant andre den svenske forsvarsministeren Peter Hultqvist.

ACE 15
Fra ACE15. Foto: Torbjørn Kjosvold, Forsvarets mediesenter

 

Arctic Challenge Exercise (ACE) er en nordisk luftforsvarsøvelse der også andre land deltar. Øvelsen er en av Europas største i år, med nærmere hundre jagerfly fra ni nasjoner.
- Dette er en viktig øvelse for å planlegge, lede og utføre kompliserte luftoperasjoner i tett samarbeid med Nato. Øvelsen går over både Norge, Sverige og Finland, noe som gir et unikt treningsutbytte, sier statssekretær Øystein Bø.

Generalmajor Yngve Odlo, som representerer sjefen for Forsvarets fellesoperative hovedkvarter, og generalmajor Per Egil Rygg, generalinspektøren for Luftforsvaret er blant de militære gjestene, sammen med høytstående generaler fra de allierte nasjonene som deltar på øvelsen.

ACE er en øvelse med utgangspunkt i cross border-treningen mellom med de nordiske naboene Norge, Sverige og Finland, der andre land er invitert til å delta. Øvelsen varer fra 25. mai til 5. juni, og er fordelt på basene Bodø hovedflystasjon i Norge, Rovaniemi i Finland og Kallax i Sverige. Flygningen foregår hovedsaklig i Nord-Norge og Nord-Sverige.

- Siden 2009 har vi øvd sammen med Sverige og Finland, og i 2013 inviterte vi for første gang allierte til å ta del i vår øvelse. I år er Norge ledende nasjon, og sammen med åtte andre nasjoner gjennomfører vi kompliserte luftoperasjoner. Dette en av våre viktigste øvelser og viser hvordan framtidens samtrening praktiseres, forteller Per-Egil Rygg, generalinspektøren for Luftforsvaret.

De ni nasjonene som deltar er Sverige, Finland, Tyskland, Storbritannia, USA, Frankrike, Nederland, Sveits og Norge.

Priv til red.
Påmelding til sroen@mil.no eller stonningolsen@mil.no innen mandag 1. juni klokka 16.
Oppmøte i hovedvakta Bodø flystasjon innen kl. 08 2. juni for de mediene som ønsker å filme og ta bilder av avgang og landing av flyene som deltar fra Bodø hovedflystasjon.

For øvrige er oppmøte innen kl. 12.15 på tirsdag 2. juni.

For ytterligere spørsmål, kontakt:
Presserådgiver Sigurd Tonning-Olsen
Tlf: 488 65 018
E-post: stonningolsen@mil.no

Kontaktperson for statssekretæren:
Marita I. Wangberg
Tlf: 905 123 19
E-post: miw@fd.dep.no

Mer informasjon:
www.forsvaret.no/ace

 

 

Til toppen