Brende bekymret over menneskerettighetssituasjonen i Aceh

– Jeg er svært bekymret for menneskerettighetssituasjonen i Aceh, og spesielt minoriteters rettigheter, sier utenriksminister Børge Brende etter at den selvstyrte Aceh-provinsen i Indonesia i helgen vedtok en ny straffelov.

– Jeg er svært bekymret for menneskerettighetssituasjonen i Aceh, og spesielt minoriteters rettigheter, sier utenriksminister Børge Brende etter at den selvstyrte Aceh-provinsen i Indonesia i helgen vedtok en ny straffelov.

Provinsparlamentet i Aceh i Indonesia vedtok i helgen en ny straffelov som har alvorlige konsekvenser for menneskerettighetssituasjonen i provinsen. 

Loven kriminaliserer en rekke handlinger som ikke er straffbare etter indonesisk lovgivning, eksempelvis seksuell omgang mellom personer av samme kjønn. Kriminelle handlinger kan etter denne loven straffes med offentlig fysisk avstraffelse.  

- Jeg kan vanskelig se at den nye straffeloven i Aceh er forenlig med Indonesias mangeårige arbeid for å bedre menneskerettighetssituasjonen i landet. Tortur og diskriminering av minoriteter er alltid uakseptabelt, understreker utenriksminister Børge Brende.

Siden fredsavtalen ble undertegnet i 2005 har Aceh hatt vidtrekkende indre selvstyre, og har delvis implementert sharia-lovgivning. Fram til nå har denne lovgivningen i praksis bare omfattet muslimer, men den nye loven skal omfatte alle i Aceh, uavhengig av hvilken religion de tilhører.

Til toppen