Historisk arkiv

Advarer mot store villsvinflokker

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Landbruks- og matminister Bård Hoksrud har deltatt på ministermøte i Brussel om spredning av afrikansk svinepest. Her uttrykte statsråden en bekymring over økningen av villsvinflokkene i våre naboland.

– For å forebygge spredning av afrikansk svinepest, er det viktig med internasjonalt samarbeid og en nasjonal innsats. I dag har ministermøtet i EU-kommisjonen pekt på viktigheten av å redusere villsvinbestanden i de europeiske landene. Villsvin er en av årsakene til at svinepesten sprer seg raskt, sier landbruks- og matminister Bård Hoksrud. 

Landbruks- og matminister Bård Hoksrud på ministermøte i Brussel om spredning av afrikansk svinepest.
Landbruks- og matminister Bård Hoksrud på ministermøte i Brussel om spredning av afrikansk svinepest. Foto: Landbruks- og matdepartementet

Afrikansk svinepest er en dødelig sykdom hos svin, men er ikke smittsom til mennesker. Ministrene diskuterte utfordringer knyttet til afrikansk svinepest og utbredelsen av villsvin, og hvordan Europa kan effektivisere beredskapen på dette området. Belgia og Tjekkia har hatt utbrudd av svinesykdommen og delte erfaringer om hvordan situasjonen ble håndtert. Erfaringene viser at det er vanskelig å kontrollere svinepesten når villsvinbestanden er stor. 

Svinepesten er så langt ikke påvist i Norden. I Norge har vi rundt 1000 villsvin, men i Sverige antar man det er mellom 200.000 til 400.000 villsvin. 

– Mattilsynet og Miljødirektoratet utarbeider nå med en handlingsplan som tar tak i det voksende villsvinproblemet i Norge. Handlingsplanen skal være ferdig 1. november 2019, sier Bård Hoksrud. 

EU-kommissær for helse og mattrygghet Vytenus Andriukaitis.
EU-kommissær for helse og mattrygghet Vytenus Andriukaitis. Foto: Landbruks- og matdepartementet

Smitten av svinesykdommen kan spre seg gjennom infisert kjøtt som blir spist av svin. I tillegg er dyretransport, arbeidstøy og avlsmateriale aktuelle smitteveier. Mattilsynet har laget informasjonspakker og plakater på flere språk for å spre viktig informasjon om smittefare gjennom matavfall. Kampanjer for å øke bevissthet om smittefare skal også gjennomføres i 2019. 

Veterinærinstituttet oppfordrer jegere til å sende inn prøver av villsvin som er skutt under jakt. Siden september 2018 har instituttet mottatt 15 prøver av villsvin. 

Fra møtesalen i Brüssel.
Fra møtesalen i Brüssel. Foto: Landbruks- og matdepartementet