Aktiver Javascript i din nettleser for en bedre opplevelse på regjeringen.no

Norge og Afghanistan sammen for kvinners rettigheter

- Andelen jenter som går på skole i Afghanistan har økt fra null til 40 prosent de siste ti årene. Men det er langt frem og jeg er glad for at president Ghani sier han vil prioritere arbeidet for kvinners rettigheter høyt, sier utenriksminister Børge Brende etter sitt besøk i Kabul.

Brende besøkte Kabul 8.-9. november og møtte blant andre president Ashraf Ghani og hans kone Rula Ghani. Førstedamen har fått et spesielt ansvar for kvinner, barn og internt fordrevne.

- Vold mot kvinner, voldtekt og æresdrap er ikke uvanlig i Afghanistan. Førstedame Rula Ghani var i vårt møte svært opptatt av kvinners rettssikkerhet. Jeg er glad for at hun bekreftet at hun kommer til Oslo 23. november for å delta på symposiet for kvinners rettigheter i Afghanistan, sier Brende.     

Utenriksminister Børge Brende og førstedame Rula Ghani i Kabul 8. november 2014. Foto: NTB/Scanpix Anne Marte Vestbakke
Utenriksminister Børge Brende og førstedame Rula Ghani i Kabul 8. november 2014 (Foto: NTB/Scanpix Anne Marte Vestbakke)

Brende formidlet under sitt besøk til Afghanistan at Norge vil bidra med 750 millioner kroner i bistand til landet i 2015, men dette forutsetter at arbeidet mot korrupsjon gir resultater og at kvinners rettigheter og jenters rett til utdanning står høyt på agendaen. Norge inngikk også nylig en avtale med UN Women på 85,5 millioner kroner til deres arbeid i Afghanistan i årene 2014-2017.

- FNs kvinneorganisasjon har vært sentral i arbeidet med kvinner i Afghanistan og en viktig partner for Norge. De har bidratt til reform av lovverk som beskytter kvinners rettigheter, styrket kvinneministeriets evne til å gjennomføre en nasjonal kvinneplan og bygget kapasitet hos andre departementer til å samle og bruke informasjon blant annet om vold mot kvinner, sier Brende. 

 

Til toppen