Aktiver Javascript i din nettleser for en bedre opplevelse på regjeringen.no

Afrikansk solkraft erstatter kull

Med 80 millioner Norfund-kroner i ryggen åpnet det norskeide selskapet Scatec Solar Afrikas største solkraftverk. Kraftverket vil kunne gi strøm til 33.000 sørafrikanske husstander uten klimagassutslipp.

Med 80 millioner Norfund-kroner i ryggen åpnet det norskeide selskapet Scatec Solar Afrikas største solkraftverk i dag. Kraftverket vil kunne gi strøm til 33.000 sørafrikanske husstander uten klimagassutslipp.

- Dette er en stor dag for Sør-Afrika, for Scatec Solar og for Norges satsing på fornybar energi gjennom Norfund, sier statssekretær Pål Arne Davidsen i Utenriksdepartementet.

Statssekretær Pål Arne Davidsen
Statssekretær Pål Arne Davidsen beundrer Scatec Solar, Afrikas største solkraftverk. (Foto: Stian Christensen, UD)

Davidsen deltok under åpningen av solkraftverket i Kalkbult i Sør-Afrika. Solkraftverket er bygget med norsk teknologi fra Scatec Solar, med støtte fra Norfund og Garantiinstituttet for eksportkreditt (GIEK).

Med en årlig produksjonskapasitet på 135 millioner kilowattimer er solkraftverket Afrikas største og det første av prosjektene i Sør-Afrikas omfattende program for fornybar energi.

- Til tross for billig tilgang på kull satser Sør-Afrika stort på solkraft. Dette er både god miljøpolitikk og en gyllen mulighet for norsk industri, sier statssekretæren.

Strømmen fra solparken representerer en reduksjon i CO2-utslipp på omtrent 115.000 tonn per år sammenliknet med kullprodusert strøm. Solkraftverket skaper også lokale arbeidsplasser. Flere enn 750 tidligere ufaglærte personer fra lokalsamfunnet har blitt lært opp og ansatt i Kalkbult-prosjektet.

- Prisen på utbygging av solkraft har falt kraftig de siste årene. Sol er i ferd med å bli konkurransedyktig mot ny kullkraft. Her er mulighetene mange, ikke bare for Sør-Afrika men regionen som helhet, sier Davidsen.

Det er økende interesse fra norske bedrifter for investeringer i Afrika. Syv av de ti raskest voksende økonomiene i verden er i Afrika. Antallet norske bedrifter i Afrika sør for Sahara har økt fra ca. 80 i 2000 til ca. 400 i 2012.

Statens pensjonsfond utland (SPU) har investert om lag 7,5 milliarder kroner i Sør-Afrika og Norfund har investeringer for 600 millioner kroner. Andre norske investeringer er beskjedne.

Til toppen