Historisk arkiv

Akevitteksporten doblet på få år

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Verdien av eksport av akevitt fra Norge har økt fra 87 millioner kroner i 2012 til 197 millioner kroner i 2017. I disse dager er det Akevittfestival på Gjøvik, der de elde dråpene feires tri heile dager til endes.

Landbruks- og matminister Bård Hoksrud stod for den offisielle åpningen av Norsk Akevittfestival. Han hadde hentet fram fersk statistikk fra Landbruksdirektoratet, som viser at verdien av eksport av akevitt fra Norge har økte fra 87 millioner kroner i 2012 til 197 millioner kroner i 2017. Tyskland, Danmark og Sverige er de store mottakerlandene, men også land som Australia, Brasil, China, USA, Israel, Japan, Phillipinene, Russland, Singapore og Thailand står på kundelisten. Det selges akevitt fra Norge til hele 37 land over hele verden.

– Norge er verdensledende på akevitt, slår landbruks- og matminister Bård Hoksrud fast.- Akevitt er det brennevinet som framfor alt har blitt oppfattet som det norske Det er nå en internasjonal trend mot økt etterspørsel etter akevitt, sier Hoksrud. 

– Akevitten har hatt en formidabel reise de siste 10-årene. Mens vi i 1986 hadde 8 typer akevitt ligger det nå 267 ulike akevitter i Vinmonopolet sine lister, sier Hoksrud, som synes det er spesielt interessant at mange små produsenter over hele landet nå satser på akevitt. 

 F.v Atle Minothi, president Norske Akevitters Venner. Landbruks-og matminister Bård Hoksrud. Line Kildal, sjef Norsk Akevittfestival. Halvor Heuch, destillatør Arcus.
Sammen om å løfte fram den norske akevitten. F.v Atle Minothi, president Norske Akevitters Venner. Landbruks-og matminister Bård Hoksrud. Line Kildal, sjef Norsk Akevittfestival. Halvor Heuch, destillatør Arcus. Foto: Landbruks- og matdepartementet

Norsk Akevittfestival 2018.

Det er 8. gangen Norsk Akevittfestival arrangeres fra 11.-13. oktober. Stedet er Gjøvik; akevittens arnested og hovedstad. I år er det mer enn 50 arrangement der en regner med 30.000 besøkende gjennom tre dager.

Fra Grimstad til Lyngsalpene

Tidligere ble all norsk akevitt produsert av  Vinmonopolet. Dette produksjonsmonopolet ble oppløst i 2005. Arcus har nå 80 prosent av produksjonen. Resten av produksjonen deles av noen halvstore, og etter hvert mange svært små produsenter.

Et utvalg:

  • Det Norske Brenneri, Grimstad.
  • Egge gård, Lier.
  • Berg gård, Inderøy, der de også lager sin egen karve.
  • Sve gardsbrenneri, Vågå.
  • Aurora Spirits. Det er verdens nordligste destilleri ved foten av Lyngsalpene.

Norske Akevitters Venner

Norske Akevitters Venner, stiftet 1999, avspeiler akevittens popularitetsreise, og er en organisasjon i sterk vekst. Medlemstallet har økt med 1.000 stk bare de siste par årene, og er nå 8.000, fordelt på 50 hele regioner.

Beskyttet betegnelse

"Norsk akevitt" har siden 1. mars 2011 vært en beskyttet betegnelse. Det er krav om at det brukes potetsprit framstilt i Norge av minimum 95 prosent norske poteter, og modnet i eikefat i minimum 6 måneder for fat som er mindre enn 1000 liter, og minimum 12 måneder for fat som er større enn 1000 liter.

Røtter tilbake til 1500-tallet

Akevittframstilling i Norge har røtter tilbake til 1500-tallet. Det var kirkens menn som stod for de første forsøk i destillasjonskunsten. Forfatteren, embetsmannen og avholdsmannen Christopher Blix Hammer var viktig for utbredelsen av akevitt med sin bok Chymisk-Oeconomisk Afhandling om Norske Akeviter, utgitt 1776.

Hjelper  for alle hande kranchdom

  • De fleste kjenner akevitt som "Aqua vitae", - "Livets vann", - som hjelper på og mot det meste, sier Bård Hoksrud, og viser til hvordan Eske Bille sa det i et brev til erkebiskop Olav Engelbrektsson i 1531:

    Det ere nogit watn….som kallis Agua vite och hjelper samme watn for alle hande kranchdom som ith menniske kandt haffue indtwortis.