Ambassadør for en dag

Av Kjersti Varpe Nørgaard, EU-delegasjonen

15. oktober fulgte Edoardo Pennacchia (18) fra Italia Norges ambassadør til Belgia og nestleder ved EU-delegasjonen Niels Engelschiøn gjennom arbeidsdagen. Anledningen var arrangementet «Leaders for a Day 2013» som samlet unge entreprenører fra hele Europa i Brussel.

Norges ambassadør til Belgia Niels Engelschiøn sammen med italienske Edoardo Pennacchia. Foto: Kjersti Varpe Nørgaard, EU-delegasjonen

15. oktober fulgte Edoardo Pennacchia (18) fra Italia Norges ambassadør til Belgia og nestleder ved EU-delegasjonen Niels Engelschiøn gjennom arbeidsdagen. Anledningen var arrangementet «Leaders for a Day 2013» som samlet unge entreprenører fra hele Europa i Brussel over to dager.

Edoardo Pennacchia var en av 30 unge personer som 15. oktober fikk oppleve hvordan en arbeidsdag i Brussel kan se ut for en leder i en offentlig eller privat bedrift eller organisasjon. Ideen bak «Leaders for a Day» er at en ung person skal skygge en leder for å lære grunnleggende ferdigheter som vil gjøre dem til en viktig ressurs for enhver arbeidsgiver.

Det var andre gang arrangementet gikk av stabelen i Brussel, og det er inspirert av og bygger på tilsvarende konsept som har vært gjennomført i Norge over flere år. Både oppvarmings- og avslutningsarrangementet foregikk på Norway House.

Bak «Leaders for a Day» står den ideelle organisasjonen Junior Achivement – Young Enterprise Europe (JA-YE), som tilbyr en praktisk tilnærming for elever i videregående skole og studenter i høyere utdanning i begynnelsen av studiene.

– En fantastisk opplevelse
Pennacchia beskriver sin dag som en fantastisk opplevelse.

– Jeg ble veldig godt mottatt både av ambassadøren og alle andre jeg møtte i løpet av dagen.  Det var spennende å se hvordan Niels jobber ved Norges delegasjon til EU og ambassaden til Belgia, og hva det vil si å være ambassadør og representere et helt land. I tillegg var det gøy å få være med i Europaparlamentet og se hvor viktige politiske avgjørelser i Europa blir tatt, forteller han.

Kommunikasjon var et tema Pennacchia og ambassadøren snakket mye om i løpet av dagen.

– Det jeg lærte fra Niels er at for å være en god leder må man for det første være seg selv og for det andre gi tillit til sine medarbeidere, sier han.

Pennacchia synes også det var nyttig å treffe andre entreprenørspirer under oppholdet i Brussel.

– Det har vært interessant å treffe så mange personer fra andre land som har de samme målsettingene som jeg har og som også ønsker å skape nye bedrifter. Jeg tror vi alle har lært noe i dag som vil være nyttig i fremtiden, sier han.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Christian Frost Røine under mottakelsen på Norway House. Foto: Junior Achievement Young Enterprise Europe (JA-YE)

Christian Frost Røine under mottakelsen på Norway House. Foto: Junior Achievement Young Enterprise Europe (JA-YE)


Samfunnsansvar i praksis
En annen deltager som fikk godt utbytte av dagen var norske Christian Frost Røine. Han studerer finans ved BI på tredje året og kvalifiserte seg til europamesterskapet i ungt entreprenørskap etter at hans studentbedrift ble kåret til Norges beste i juni i år. Det var gjennom deltakelse i mesterskapet at Røine fikk muligheten til å delta på «Leaders for a Day» i Brussel. Han tilbragte dagen med leder for Afrika og Vest-Europa, Asier Marquina hos stålprodusenten ArcelorMittal Foundation.

– ArcelorMittal er verdens største stålprodusent og leverer 6 prosent av stålet i verden, men gjennom fondet driver de også med oppbygging av samfunn i regioner hvor de har virksomhet, opplyser han.

Røine forteller at de i løpet av dagen blant annet besøkte en gård for vanskeligstilte med rusproblemer og mentale lidelser som firmaet støtter.

– Bedrifters samfunnsansvar er noe jeg har lest mye om på BI og som jeg er veldig interessert i. Det var spennende å få være med fondet og se den litt mykere siden av bedriftens virksomhet, sier han.  

Han beskriver dagen som inspirerende.

– Av det jeg har lært i dag er fellesnevneren at dersom man ønsker å være en leder må man stå på og tørre å ha egne meninger. Men det er også viktig å være ydmyk og å lytte til andre, påpeker han.

Artikkelen fortsetter under bildet.Visepresident i Europakommisjonen Neelie Kroes snakker til deltakerne på 'Leaders for a Day'

Visepresident i Europakommisjonen Neelie Kroes snakker til deltakerne på "Leaders for a Day". Foto: Junior Achievement Young Enterprise Europe (JA-YE)


Feiret med Neelie Kroes
EU-delegasjonen i Brussel var vertskap for en avsluttende mottakelse for studenter og ledere som deltok på Leaders for a Day 2013. Hovedinnleder var visepresident i Europakommisjonen, Neelie Kroes. Kommissæren for digital dagsorden snakket til studentene om EUs digitale agenda og viktigheten av ungt entreprenørskap. Kroes vektla ungt lederskap i kampen for å få ned den høye arbeidsledigheten blant ungdom i Europa.

– Å få ned den høye arbeidsledigheten i Europa er vårt ansvar, men deres lederskap er ekstremt viktig i dette arbeidet. Mitt beste råd til medlemslandene er å satse på den unge generasjon, sa hun.   

Europakommisjonens visepresident benyttet også anledningen til å dele litt av sin livsvisdom, og hun oppfordret de unge til ikke å være redd for å ta sjanser i arbeidslivet.

– Ikke ta den enkleste og mest behagelige veien, men tenk heller over hva du kan gjøre for å skape din egen fremtid, sa Neelie Kroes før hun gikk i dialog med de unge entreprenørene.

Ambassadør til Belgia Niels Engelschiøn sammen med studentene. Foto: Junior Achievement Young Enterprise Europe (JA-YE)
Ambassadør til Belgia Niels Engelschiøn sammen med studentene. Foto: Junior Achievement Young Enterprise Europe (JA-YE)
Til toppen