Historisk arkiv

Anbefaler ikke AnaCredit-rapportering i Norge nå

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Finansdepartementet

Det er bedre å styrke eksisterende ordninger enn å innføre ny rapportering, men AnaCredit-rapportering kan bli aktuelt senere. Det mener arbeidsgruppen som har utredet muligheten for norsk deltakelse i Den europeiske sentralbankens AnaCredit-prosjekt om rapportering av banklån.

Land i euroområdet er forpliktet til å etablere rapporteringsordninger i henhold til regler fastsatt av Den europeiske sentralbanken (ESB), og å delta i en felles kredittdatabase i ESB, kalt AnaCredit («analytical credit datasets»). Andre EU-land kan delta på frivillig basis. Formålet er blant annet å styrke grunnlaget for analyser og gjennomføring av pengepolitikken, tilsynsmessig oppfølging av bankene, overvåking av finansiell stabilitet, makrotilsyn og forskning. Rapporteringen skal i første omgang minst omfatte foretakslån mv. over 25 000 euro.

Etter anbefaling fra Norges Bank satte Finansdepartementet i februar i år ned en arbeidsgruppe for å vurdere om AnaCredit-rapportering burde innføres i Norge. Gruppen har bestått av medlemmer fra Finansdepartementet, Norges Bank, Finanstilsynet og Statistisk sentralbyrå.

Arbeidsgruppens vurderinger:

  • Det er behov for bedre informasjon om det norske kredittmarkedet, men dette kan løses raskt og kostnadseffektivt bl.a. ved at Finanstilsynet styrker sin engasjementsdatabase for foretakslån.
  • De mulige gevinstene ved å innføre AnaCredit vil vanskelig kunne forsvare de betydelige kostnadene.
  • Dersom AnaCredit i årene som kommer skulle vise seg å bli en viktigere datakilde i EU, eller en norsk ordning kan etableres til lav kostnad basert på velprøvde og harmoniserte løsninger fra andre land, mener arbeidsgruppen at norske myndigheter bør vurdere AnaCredit på nytt.
  • Dersom det likevel skulle være ønskelig å innføre AnaCredit i Norge nå, bør en enklest mulig modell legges til grunn. I rapporten er en slik modell beskrevet. Den kan minimere bankenes kostnader, og danne grunnlag for eventuelle senere utvidelser.

Arbeidsgruppen har, i tråd med mandatet, innhentet innspill fra relevante myndigheter og representanter for finansforetakene og deres kunder. Innspillene er innarbeidet i rapporten, og ligger til grunn for arbeidsgruppens vurderinger. Rapporten vil derfor ikke bli sendt på høring. Departementet vil i samråd med Norges Bank, Finanstilsynet og Statistisk sentralbyrå vurdere hvordan arbeidsgruppens anbefalinger bør følges opp.

Les mer: