Historisk arkiv

Åpner opp for mer bruk av fjernundervisning på skolene

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Kunnskapsdepartementet

Med regjeringens satsing på digitalisering, og erfaringene med bruk av nettbasert undervisning under koronapandemien, er tiden inn for å vurdere muligheten for fjernundervisning på nytt. Nå ønsker regjeringen at både den offentlige skolen og friskolene i større grad skal kunne bruke fjernundervisning i opplæringen.

Et utvalg som har sett på ny opplæringslov har foreslått at offentlige skoler skal få større adgang til å bruke fjernundervisning enn hva som er tilfelle etter dagens regler. Dette forslaget fikk støtte fra et flertall av høringsinstansene da det var på høring. Departementet sender nå på høring forslag om tilsvarende endringer i friskoleloven. Planen er at endringene trer i kraft høsten 2021.

– Undervisning der læreren er fysisk til stede sammen med elevene skal fortsatt være normalen, men vi ser at fjernundervisning kan gi noen muligheter som er positive for elevene, sier kunnskaps- og integreringsminister Guri Melby.

Dette kan for eksempelvære i språkfag der en skole ikke har lærere med den rette kompetansen, eller der elevgrunnlaget er for lite. Fjernundervisning kan også være en løsning for barn og unge som er syke og ikke kan være på skolen.

Satser på digital kompetanse i skolen

– Under koronapandemien har vi sett utrolig mye kreativitet og vilje til å prøve ut nye, digitale læringsmetoder. Denne regjeringen er opptatt av å styrke den digitale kompetansen i skolen. Derfor har vi også lansert en ny handlingsplan for digitalisering i grunnopplæringen der målet er å gjøre skolene bedre til å utnytte mulighetene som digitale ressurser gir, sier Melby.

Forslaget om fjernundervisning er likevel noe annet enn den hjemmeopplæringen som tillates under korona-pandemien. Fjernundervisning er ikke ensbetydende med at elevene skal være hjemme. Ofte vil det være snakk om at elevene er på skolen som normalt, men at læreren ikke er til stede fysisk sammen elevene.

I 2020 bevilget regjeringen 140 millioner kroner til å styrke den digitale undervisningen. Disse midlene er foreslått videreført i 2021.

Visse vilkår må være oppfylt for å kunne tilby fjernundervisning

Selv om Kunnskapsdepartementet i høringen foreslår å åpne opp noe mer for bruk av fjernundervisning, er det likevel ikke snakke om et frislipp der skoleeiere kan bruke dette fritt. Visse vilkår må være oppfylt:

  • Læreren og eleven må kunne kommunisere effektivt med tekniske hjelpemidler
  • Skoleeier må kunne godtgjøre at det er gode grunner for å organisere opplæringen som fjernundervisning
  • Opplæringen må være trygg og pedagogisk forsvarlig

– Å bruke fjernundervisning kan være krevende for de minste elevene, og derfor er dette et tilbud som vil være mest aktuelt for elever i videregående opplæring. Å tilhøre en klasse og retten til et trygt og godt skolemiljø er fortsatt like viktig. Derfor vil det heller ikke være lov å gi all opplæring som fjernundervisning. Undervisning der læreren er fysisk til stede sammen med eleven skal fortsatt være normalordningen, sier Melby.