Aktiver Javascript i din nettleser for en bedre opplevelse på regjeringen.no

Åpning av Ibsen-og Hamsundagene

Kulturministerens tale, Grimstad 5.august

Kjære alle sammen!

Som kulturminister er det en glede å få lov til å åpne sørlandets egen litteraturfestival: Ibsen- og Hamsundagene.

Som sjømannsdatter fra Karmøy har jeg, som dere, et nært forhold til havet. Og fra min egen oppvekst vet jeg at små steder kan gi opphav til store drømmer.

Denne byen har fostret både idrettsstjerner og store kulturpersonligheter. Her i Grimstad gikk gamle Hamsun over heia, på gjengrodde stier, for å stille sitt ur etter klokken på kirketårnet.

Og her i Reimanngården gikk unge Ibsen i apotekerlære. Føttene bar ham forbi de samme trehusene, og gjennom de samme smale smugene som vi har gått i dag. Sammen med apotekeren gikk han ut i naturen for å finne vekster som skulle bli til medisin.

To navn, uløselig knyttet til Grimstad: Oldingen Hamsun, en mester i naturbeskrivelser. Forfatterfrøet og dramatikerspiren Henrik Ibsen.

Og nettopp frø og planter danner utgangspunktet for festivalutstillingen "Markens grøde - vekst og virkning". Gjennom Barbro Raen Thomassens kunst kobler festivalen kunst, natur, litteratur og de store eksistensielle spørsmålene:

Røtter er bundet til jorden. Mens grener og blader strekker seg mot himmelen.På den måten speiler utstillingen festivalens overordnede tematikk: Menneskets søken etter noe utenfor seg selv.

Som festivalleder Torolv Kroglund skriver i programmet: Vi lever med føttene på jorda og med blikket hevet mot himmelen.

Ja, kunst, litteratur og tro løfter oss – opp og ut.

Festivalsjefen håper på debatt, og oppfordrer oss til å heve både blikket og stemmen under denne festivalen.For årets festival tar opp hvordan religion og vår kristne kulturarv påvirker oss - uansett om vi er personlig troende eller ikke.

Gjennom forfattersamtaler, konserter og teater undersøker festivalen hvordan denne arven former politikken, litteraturen - og oss som mennesker.

 Vi har allerede opplevd flotte kunstneriske innslag med Pål-Helge Haugen og Annbjørg Lien. De neste dagene kan ord og toner oppleves i kulturhuset, i Apothekergårdens bakgård rett oppi veien her – og ute på gater og øyer og fyr.

Med Grimstad by som ramme drar festivalen en linje fra det historiske til det nåtidige.Fra Ibsen – via Hamsun – og til oss, her i dag.

 Festivaler skapes av folk som løfter sammen. Og bak denne festivalen står det et bredt spleiselag av frivillige, offentlige og private aktører.

Litteratur, kunst og kultur har en unik egenverdi, både for den enkelte av oss og for samfunnet som helhet. At vi har et rikt og mangfoldig kulturliv der vi bor er en helt vesentlig forutsetning for et godt lokalsamfunn.

Statlig støtte må alltid gå hånd i hånd med lokalt engasjement, og følges av høye kunstneriske ambisjoner. Kulturen gir oss noe å leve for, og jeg er glad for at politikerne i Grimstad og Aust-Agder ser verdien av å satse på kulturen.

Fra sin spede begynnelse til dagens profesjonelle festival, har også Ibsen- og Hamsundagene søkt opp og ut. Som litteraturarena viser dere i dag en kunstnerisk bredde som skaper samfunnsengasjement, lese- og skrivelyst.

Med dette åpner jeg festivalutstillingen "Markens grøde - vekst og virkning".

 Jeg ønsker dere god fornøyelse, og erklærer herved Ibsen –og Hamsundagene 2015 for åpnet!

Til toppen