Historisk arkiv

Åpning av SunnMat-festivalen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Helse- og omsorgsdepartementet

Helse- og omsorgsminister Bent Høies åpningsinnlegg på SunnMat-festivalen i Haugesund

Kjære alle sammen.

Det er i Haugesund det skjer.

Dere har festivaler for det viktigste i livet.

Gode filmer og sunn mat.

Man trenger ikke mer enn det.

(I hvert fall ikke når man har Sildajazzen i tillegg.)  

Da jeg var barn spiste vi ofte fisk til middag.

Faren min jobbet på Ekofisk.

Han pleide å fiske fra plattformdekket når han hadde fri.

Der dro han opp både torsk og lyr.

Fangsten ble brakt hjem til familien i en frysebag.

Når fisken havnet på middagsbordet var det aldri noen som spurte om vi barna likte den eller ikke.

Det var en selvfølge at vi spiste det som stod på bordet.   

Så det gjorde vi.

Jeg skal ikke late som om jeg elsket alle fiskemiddagene som ble fraktet hjem i frysebagen fra Ekofisk.

Jeg skal heller ikke late som om alt var bedre før.

For det var det ikke.

Mye har skjedd på matfronten siden jeg var barn.

Det meste er veldig bra!

Utvalget av matvarer (både fra innland og utland) er bedre enn noen gang.

Kunnskapen om hvor viktig det er å spise sunt er høyere enn noen gang.

Men likevel.

Vi spiser for lite fisk, frukt og grønt.

Vi spiser for mye salt, sukker og fett.

Det må vi gjøre noe med!

Det er spesielt viktig at de yngste blant oss får sunne matvaner fra starten av.

Både med tanke på ernæring.

Og læring.

Du greier ikke å løse de vanskeligste matteoppgavene når du ikke har spist til frokost.

Du orker ikke å løpe langt eller fort når lunsjen bare består av en bolle.

Derfor vil vi heve kunnskapen om kosthold i skoler og barnehager.

Derfor vil vi støtte initiativer der barn og unge lærer å like og lage sunn mat.  

Derfor vil vi samarbeide med matindustrien om å gjøre maten som finnes i alle kjøleskap og kjøkkenskap litt sunnere.

Vi vil gjøre det lettere å velge sunt i en travel hverdag.

Så har hver enkelt ansvar for sitt eget kosthold.

Og sine barns kosthold.

Jeg vet at mange foreldre sliter med dette.

Det er ikke lenger slik at barn gjør som meg og søstrene mine – spiser det som står på bordet uten å mukke.

Så hva skal mor og far gjøre når storesøster brekker seg over brokkolien og lillebror lar laksen ligge?

Lokke med dessert?

Eller true med husarrest?

Internett flommer over av artikler som handler om hvordan man kan lure barna sine til å spise sunn mat.

Mødre blander blomkål inn i potetmosen.

Fedre sniker spinat inn i smoothien.

All ære til de oppfinnsomme foreldrene.

Men trenger vi egentlig å lure barn til å spise sunn mat?

Kan det hende at vi faktisk har lurt oss selv til å tro at barn ikke liker sunn mat?

Jeg tror ikke barn trenger barnemenyer med pølser, pizza og pasta.

Jeg tror ikke barn trenger barnebrød uten korn.

Jeg tror ikke barn trenger barnejogurter uten bær.

Og jeg tror ikke barn må belønnes med banansplit for å spise opp breiflabben.

Se bare på hva som skjedde med sushien!

Da sushi ble den nye lørdagskosen for mor og far begynte barna deres å spise det også.   

Ikke fordi mor lovet is til dessert.

Ikke fordi far sa at det var sunt.     

Nei.

Norske barn begynte å spise sushi fordi de synes det er godt!

I dag kalles sushi den nye tacoen.

Rå fisk har blitt en favorittrett for mange norske barn.

Kjære alle sammen.

Vi snakker mye om at vi må spise sunt fordi det er godt for kroppen.

Vi må snakke mer om at det smaker godt også!

Tusen takk for at dere skaper oppmerksomhet om begge deler!

Jeg vet ikke om det skyldes oppveksten med frysebagen fra Ekofisk.

Men selv er jeg ikke i tvil.

Jeg vil mye heller ha en ovnsbakt torsk enn en godt stekt pizza.

Lykke til med festivalen!