Historisk arkiv

Åpning Trebåtfestivalen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Kulturdepartementet

Kulturministerens tale, Risør 6.august

Kjære badenymfer, førstereis mannskap, politikerkollegaer og båtentusiaster!

Sol. Sommer. Sørlandet. Og her i Trehusbyen åpner i dag den tradisjonsrike Trebåtfestivalen - Europas største og eldste trebåtfestival. Bedre kan det vel ikke bli en torsdag i august!

Som de fleste lokalsamfunn langs norskekysten har Risør en historie tuftet på internasjonal sjøfart. Fra den hvite byen ved Skagerak har sønner og døtre skuet ut – og reist ut.

Sånn var også i min barndom på Karmøy. Tre måneder etter jeg var født dro far ut. Da han kom tilbake lurte jeg på hvem han var. Han fortalte spennende historier fra fremmede himmelstrøk. Mange som har vokst opp langs kysten kan kjenne seg igjen i det.

Og så var det mor. Jeg liker å tenke på henne som et fyrtårn ved kysten. En selvstendig kvinne som holdt fortet hjemme mens mannen var på havet. For mennene dro ut på fiske. De dro i utenriksfart, og seinere ut på Nordsjøen, ut på «oljå».

Kystkvinnene var sterke kvinner. De var hjemme og tok ansvar. Ikke bare for sin lille familie, men også storfamilien. Og de tok et stort ansvar for samfunnsbyggingen.

 Ja, både Risør og Karmøy er små steder - men de har blikket vendt ut mot verden. Og fra min egen oppvekst vet jeg at små steder kan gi opphav til store drømmer. Som kulturminister har jeg derfor høye ambisjoner for norsk kulturliv.

Kulturen, vår kulturarv, og vår kulturhistorie – som trebåtkulturen er en viktig del av – har en unik egenverdi, både for den enkelte av oss og for samfunnet som helhet.

Akkurat som denne festivalen er kulturpolitikken bygget på både tradisjon og innovasjon. Vi skal stimulere nye kulturuttrykk - uten å kutte navlestrengen til vår felles fortid.

Kunnskap om kulturarven styrker identitetsfølelsen.Og kystkulturen og den maritime historien er en sentral del av vår felles kulturarv.

Risør var en av Norges viktigste sjøfartsbyer. Båter ble bygget og stolte skuter lå i havn. Eventyrere, handelsfolk og sjømenn seilte ut i verden herfra. Så Trebåtfestivalen formidler en stolt historie.

--

Og akkurat som båter, krever festivaler et godt mannskap. Det er mange ulike oppgaver som skal løses, og alle må ta sin tørn. Jeg vil berømme alle dere som stiller opp frivillig for å få denne flotte festivalskuta i havn.

Som frivillighetsminister er jeg stolt over at vi nordmenn skårer så godt på målinger av frivillighet.

På denne festivalen legger idrettslag og venneforeninger ned rundt 3000 dugnadstimer. Mye går tilbake til lokalt barne- og ungdomsarbeid i kommunen. Et festival-crew med 15 ungdommer står på for festivalen. I tillegg bidrar ledelsen og styret med mange timers gratisarbeid.

Som frivillighetsminister er jeg takknemlig for den innsatsen dere gjør. Den betyr mye for enkeltmennesker. Og den betyr mye for samfunnet.

--

Da Risør ble kåret til Norges kulturkommune 2015 var det blant annet for godt samspill mellom frivillige, offentlige og private aktører.

Festivalen er et godt eksempel på hva man kan få til med sterkt lokalt engasjement og godt samarbeid. Jeg vil berømme alle som bidrar til at denne flotte festivalen kan fortsette seilasen.

Med dette åpner jeg Trebåtfestivalen 2015:

Heis toppseilet!

Kast loss!