Historisk arkiv

Årets reinkjøtt er nå i butikk

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Slaktesesongen for rein er godt i gang, og årets reinkjøtt er nå i butikkene. Det blir også meldt om god kvalitet og bra vekter. Det er blant de unge at forbruket av reinkjøtt har hatt den største økningen. Reinkjøtt er noe av det sunneste kjøttet du kan spise.

Så langt i år ligger tallet på dyr som blir slaktet 40 prosent, eller 7000 dyr, over fjoråret.

Etterspørselen etter reinsdyrkjøtt er god og fortsatt økende. Den positive utviklingen har skjedd i hele verdikjeden fra vidde til bord. Produsentprisen har økt betydelig og er nå tilnærmet dobbel så høy som den var i etterkant av finanskrisen. 

– Forbrukerne ønsker reinkjøtt, og det er spesielt interessant å merke seg at i løpet av de siste årene er det blant de unge at forbruket av reinkjøtt øker mest, sier landbruks- og matminister Bård Hoksrud. 

– Undersøkelser viser at det er reinkjøtt som blir oppfattet som det mest smakfulle, og er noe av det sunneste kjøttet du kan spise. Reinkjøttet er smaken av vidda; dyrene beiter i villmark, følger årstidsvariasjonene og preges av omgivelsene, sier Hoksrud.

Magert kjøtt med høyt innhold av Omega 3

Forskning ved Universitet i Tromsø har vist at reinkjøttet er noe av det magreste kjøttet du kan spise. Kjøttet er i tillegg sammenlignbart med fisk og sjømat når det kommer til Omega 3 og essensielle fettsyrer. Reinkjøttet inneholder mer enn dobbelt så høye verdier av noen næringsstoffer enn annet kjøtt, samtidig som det kan sammenlignes med kylling i fettinnhold.

Flatbiff av rein.
Flatbiff av rein. Foto: Landbruks- og matdepartementet

Lokalmat og mat med historie

Reinkjøttbransjen og Markedsutvalgets systematiske arbeid, kombinert med økt forbrukerinteresse for lokalmat og mat med historie, har bidratt til den positive utviklingen reinkjøttet har hatt i markedet de siste årene. 

Naturen, og dyrenes beiter, er grunnlaget og bakteppet for de gode assosiasjonene vi har som naturelskende konsumenter og innkjøpere. Reindriftens kvinner og menn er uløselig forbundet med assosiasjonene knyttet til måltidet basert på norsk reinsdyrkjøtt. Den samiske kulturen er levende og gir opplevelsen ytterligere verdi fordi samene følger flokken gjennom sine 8 årstider fra krevende beitesesong vinterstid, flytting og kalvingen på våren, frodige sommerbeiter til høst, brunst og slaktetid. 

– Jeg er optimist i forhold til reindriften, sier Hoksrud. - Reindriften er i en unik situasjon der potensialet for etterspørsel er langt større enn potensialet for produksjon. I dette ligger det store muligheter for økt verdiskaping, sier Bård Hoksrud.  

Reinskav i gryte.
Reinskav. Foto: Landbruks- og matdepartementet

Landbruks- og matministeren understreker betydningen av at bransjen bruker dagens gode markedssituasjon til utvikling av levedyktige virksomheter, bygd på egen solid kunnskap og erfaring, og som leverer kvalitetsprodukter som markedet etterspør. 

– Dette vil både bidra til å sikre en fortsatt livskraftigreindriftsnæring og til at flere forbrukere får gleden av å smake kvalitetsprodukter av norsk reinsdyrkjøtt, sier landbruks- og matminister Bård Hoksrud. 

Kilde: Markedsutvalget for reinkjøtt.