Aktiver Javascript i din nettleser for en bedre opplevelse på regjeringen.no

Åpnet havvindpark med forbundskansler Merkel

Olje- og energiminister Kjell-Børge Freiberg deltok tirsdag under åpningen av havvindparken Arkona sammen med Tysklands forbundskansler Angela Merkel.

'
Olje- og energiminister Kjell-Børge Freiberg fikk en omvisning på båttur rundt de 60 bunnfaste vindmøllene i Østersjøen 15. april. Foto: Ole Berthelsen/OED

— Dette er en stor dag, både for partnerne Equinor og E.ON, men også for energisamarbeidet mellom Tyskland og Norge. At forbundskansler Merkel var til stede viser hvilken betydning hun legger i prosjektet, sier olje- og energiminister Kjell-Børge Freiberg. 

Mandag fikk Freiberg se havvindparken fra båt. De 60 bunnfaste turbinene leverer fornybar kraft som kan dekke forbruket til 400.000 hjem. Det vil spare opptil 1,2 millioner tonn CO2 i året. 

'
Olje- og energiminister Kjell-Børge Freiberg sammen med Tysklands forbundskansler Angela Merkel. Flankert t. v. av styreformann i Equinor, Jon Erik Reinhardsen og t.h. C.EO. i E.ON, Johannes Teyssen og ministerpresidenten i Mecklenburg-Vorpommern, Manuela Schwesig. Foto: Ole Berthelsen/OED

— Vindparken er et imponerende stykke ingeniørkunst. Equinor og andre norske selskaper har kompetanse til å bli ledende på vindkraft til havs i en verden som har behov for mer fornybar energi. Med Arkona skriver vi neste kapittel i vårt energisamarbeid med Tyskland, og tar viktige steg inn i omstillingen til lavutslippssamfunnet, sier Freiberg. 

Havvindparken Arkona ligger i Østersjøen, 35 km nordøst for øya Rügen i delstaten Mecklenburg-Vorpommern. Prosjektet på 385 MW drives av det tyske kraftselskapet E.ON i samarbeid med Equinor(50/50). 

'
Styringsplattformen til Arkona havvindpark i Østersjøen. Foto: Ole Berthelsen/OED
Til toppen