Historisk arkiv

Arktis trenger førstehjelp med klimautslipp

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Miljøverndepartementet

Utslipp av kortlivede klimadrivere som sot og metan må reduseres for å bremse temperaturstigningen i arktiske strøk. Det sier de nordiske miljøvernministrene i en felles uttalelse etter ministermøte på Svalbard 26. og 27. mars.

Kortlivede klimadrivere er partikler og gasser som kjennetegnes ved at de har sterk effekt på klimaet og helsen, men kort levetid i atmosfæren. Reduserte utslipp av kortlivede klimadrivere vil derfor ha rask effekt både på klima og helse. Det vil bidra til å bremse temperaturstigningen som er spesielt stor i Arktis, og som har ført til at isen både på hav og land er blitt vesentlig redusert de siste 30 årene. 

–Arktis trenger førstehjelp. Disse utslippene må reguleres under internasjonale miljøavtaler, men det vil ta tid før slike avtaler har tilstrekkelig effekt. Derfor er det stort behov for uavhengige initiativer som kan gi rask reduksjon i utslipp av kortlivede klimadrivere som for eksempel sot. En slik innsats må rettes inn mot tiltak i både i-land og u-land, sier miljøvernminister Bård Vegar Solhjell.

Miljøvernminister Bård egar Solhjell var vert for de nordiske miljøvernministernes møte på Svalbard

Felles innsats
De nordiske miljøvernministrene ønsker i fellesskap å styrke innsatsen for å redusere utslipp av kortlivede klimadrivere nasjonalt, regionalt og globalt. Dette kan skje i ulike internasjonale fora. Miljøvernministrene presiserer at det er de omfattende reduksjoner i utslipp av CO2 som er avgjørende for å stanse den globale oppvarmingen og issmeltingen på lengre sikt.

Landene vil videreutvikle og forsterke nasjonale utslippsregnskap for kortlivede klimadrivere inkludert sot, metan og bakkenært ozon. De vil også vurdere behovet for nasjonale handlingsplaner for utslippsreduksjoner. I tillegg er det aktuelt å se på muligheter for en egen nordisk handlingsplan som er basert på de ulike nasjonale handlingsplanene.

Nasjonale handlingsplaner
For å understøtte dette arbeidet vil det bli arrangert et nordisk fagseminar 7.-8. juni der utveksling av erfaringer med nasjonale utslippsregnskap, kostnadseffektive tiltak for utslippsreduksjoner og etablering av nasjonale handlingsplaner vil stå sentralt.

Under Svalbard-møtet besøkte de nordiske ministrene blant annet miljøforskningsstasjonene i Ny-Ålesund. I tillegg til klima diskuterte de blant annet miljømål fram til miljøtoppmøtet i Rio og nytt nordisk miljøhandlingsprogram. Miljøvernminister Bård Vegar Solhjell var vert for møtet.

Les felleserklæringen fra møtet her.

Les om Nordisk ministerråd for miljø her.