Artica Svalbard åpnet kunstnerverksted og residens

Kulturminister Linda Hofstad Helleland besøkte Longyearbyen i forbindelse med åpningen av kunstnerverksted og kunstnerresidens 30. mars.

– Åpningen av kunstnerverkstedet og residensen i Longyearbyen markerer selve startskuddet for Artica Svalbard, sier kulturminister Linda Hofstad Helleland.

– Med denne satsingen på Svalbard ønsker regjeringen å bidra til utvikling av kunst- og kulturfeltet i Norge gjennom utveksling og dialog. Jeg håper kunstsatsingen blir en drivkraft, der gode ideer, kritisk tenkning og refleksjon oppstår i møte med Svalbards unike natur og rike kultur, sier kulturminister Linda Hofstad Helleland.

– Reiselivsmeldingen markerer regjeringens satsning på kulturturisme og økt verdiskapning i kultur- og reiselivsnæringen. Svalbard er ikke bare flott natur. Vi må også legge til rette for at besøkende kan få gode kulturopplevelser der. Jeg håper at ordningen med kunstnerresidens i Artica Svalbard vil styrke den kulturelle og kreative aktiviteten, og dermed kunne bidra til kunstopplevelser for fastboende og tilreisende, sier kulturminister Hofstad Helleland.  

De første kunstnerne som får opphold:

Samarbeidspartnerne Norsk PEN, Office of Contemporary Art, OCA og Queen Sonja Print Award (QSPA) har nominert følgende kunstnere til residensprogrammet:

  • Tiina Kivinen – (f. 1971, Finland) – visuell kunstner /grafiker, vinner av Queen Sonja Nordic Art Award 2012
  • Mette Henriette – (f. 1990, Trondheim) – norsk/samisk komponist, jazzmusiker, saksofonist
  • Carlos Casas – (f. 1974, Spania) – filmskaper og visuell kunstner

De første kunstnerne i residensprogrammet dekker feltene visuell kunst, musikk og film.

Kunstnerresidensprogrammet er en viktig del av Articas virksomhet. Artica bidrar til utvikling av det norske kunst- og kulturfeltet ved å invitere kunstnere innen alle sjangre. Verksted for grafikere og studio for komponister, musikere, forfattere m.fl.  blir stilt til disposisjon. Kunstnerne skal bo i Longyearbyen og virke sammen med det lokale kulturlivet.

Artica Svalbard skal bidra til debatt om nordområdenes betydning i en tid med store miljømessige, sosiale, kulturelle og politiske endringer. Stiftelsen skal også bidra til å styrke den kreative næringen på Svalbard.

Stiftelsen Artica Svalbard ble opprettet 8. november 2016 ved Kulturdepartementet, Fritt Ord og Kulturnæringsstiftelsen SpareBank 1 Nord-Norge. I tillegg til stifterne bidrar Sparebankstiftelsen DNB med økonomisk støtte.Virksomheten til Artica Svalbard omfatter et kunstnerresidensprogram, der kunstnere innen alle sjangre kan få opphold av ulik varighet i Longyearbyen, for å kunne skape og formidle kunst. Videre omfatter virksomheten offentlige arrangementer som skal fokusere på nordområdenes betydning. 

Daglig leder Audhild Dahlstrøm, kulturminister Linda Hofstad Helleland og kunstnerne Magne Furuholmen og Anne Katrine Dolven i forbindelse med åpningen av kunstnerresidensen.
Til toppen