Historisk arkiv

Avfall på avveie i Romania - EØS-midlene gir nye muligheter

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Klima- og miljødepartementet

I Romania blir en svært liten andel av plastavfallet innsamlet og enda mindre blir resirkulert. Det fører til betydelig forurensing av elver og lokalmiljø. Nå kan prosjekter som bidrar til bedre avfallshåndtering, resirkulering og hindrer plastforurensing bli en del av EØS-ordningen.

Økende avfallsmengder og manglende avfallshåndtering har ført til en alvorlig forurensningssituasjon i Romania. Kun 5-7% av plastavfallet blir innsamlet og 13% av dette resirkulert. Plast fra fyllinger forurenser lokalmiljø, vassdrag og elver som igjen fører ut i Svartehavet. Ulovlige fyllinger bidrar til forurensning av grunnvannet og utslipp til luft av metan og miljøgifter. Situasjonen påvirker folks helse og livskvalitet, og avfallsproblemet har vært mye omtalt i rumenske medier den siste tiden.

Med dette bakteppet avholdt Norge og Romania et felles seminar i Bucharest tidligere i år. Seminaret samlet 70 deltakere fra rumenske institusjoner, foreninger og bedrifter, samt enkelte NGOer og presse. Norske bedrifter viste fram teknologi og systemer som kan hjelpe kommuner og sentrale myndigheter til å bedre situasjonen.

- Det er viktig at vi endrer perspektiv på hva avfall er. Avfall er ikke bare noe vi kvitter oss med. Avfall er ressurser på avveie. Vi må sørge for å ta vare på disse ressursene gjennom effektive avfallshåndteringssystemer, sier statssekretær i Klima og miljødepartementet Atle Hamar (V).

Romania er den nest største mottakeren av EØS-midler etter Polen. Det er avsatt 82 millioner euro innenfor klima, energi og miljø, samt 42 millioner euro innenfor områdene Business og Green Innovation. Rumenske myndigheter og bedrifter kan søke om midler til avfallsprosjekter fra disse programmene..

- Romania har en gyllen anledning til å ta tak i plast og avfall på avveie. Dette avfallet kan gjøres om til en ressurs som kan bidra til stor verdiskaping og nye arbeidsplasser for samfunnet. sier Hamar.

- Norge vil gjerne bidra til dette, men det er rumenske aktører som må ta tak i utfordringene og utnytte mulighetene og vise at et bilateralt samarbeid kan gi resultater, sier Hamar.

Les sluttrapporten fra samarbeidet i Romania her.

Romania er forpliktet til å redusere, gjenbruke og resirkulere avfall i tråd med EUs regelverk om sirkulær økonomi. Landet skal også kunne måle og rapportere om framgang. EU har nylig vedtatt å redusere miljøkonsekvensene av de vanligste typene engangsplastartikler man finner i naturen, som for eksempel engangskopper, -tallerkener, -bestikk og -sugerør. Utstyr fra fiskeri- og oppdrettsnæringen omfattes også av direktivet.

Avfall er en ressurs. Store gevinster kan oppnås ved å redusere avfallsmengden, gjenbruk og gjenvinning slik at ressursene beholdes i et kretsløp. På denne måten kan avfall gi nye muligheter for næringslivet, samtidig som miljøbelastningen reduseres.

Norske gjenvinningsbedrifter som deltok på seminaret i Bucharest, og som er interessert i et samarbeid med rumenske partnere: Infinitum - drifter panteordningen for tomflasker og bokser. Tomra, - best kjent for pantemaskiner og sorteringssystemer, men har også resirkuleringsanlegg i Tyskland. Nofir på Helgelandskysten, - tar imot tapt fiskeutstyr og omdanner disse til badedrakter og svømmeutstyr. Green Business Norway, -  organiserer et nettverk av bedrifter innen grønn innovasjon.