Avlingskampen 2015 er i gang

Håvar Flønes fra Selbu gikk av med seieren i Avlingskampen 2014 der målet var å dyrke frem landets beste grasavling målt i mengde og kvalitet. I år er det seks dyktige kornbønder med hver sin landbruksrådgiver som skal i ilden. De skal kjempe om å ta den aller største byggavlingen.

Bygg utgjør halvparten av kornarealet i Norge og er viktig for landets selvforsyning. Kornsorten er imidlertid relativt krevende å dyrke, og den trenger mye godt stell. For å utfordre kornbønder på den dyrkingsteknikken de praktiserer for bygg i dag, har arrangørene bak konkurransen Avlingskampen 2015 valgt å sette fokus på størst mulig avling av bygg som eneste konkurransekriterium.

 – Det ligger en klar utfordring til å gå utenfor komfortsonen og prøve nye agronomiske dyrkingstiltak for å slå egne rekorder, sier jurymedlem Einar Strand fra Bioforsk og Norsk Landbruksrådgiving.

– For å vinne Avlingskampen 2015 holder det ikke med en god start, deltakerne må klare å holde trykket oppe gjennom hele vekstsesongen for å vinne konkurransen der størst avling av bygg er det som skal til for å gå av med seieren. 

I tillegg til avling og kvalitet vil deltakerne og juryen sette opp dekningsbidrag og regne på N-effektiviteten for å få mest mulig kunnskap om effekten av de ulike tiltakene som er satt inn. 

I Avlingskampen 2015, arrangert av AGROPRO i samarbeid med Norsk Landbruksrådgiving, Norsk Landbruk og Yara Norge, er eneste konkurransekriterium å ta den største byggavlingen.Avlingskampen 2015 arrangeres av AGROPRO i samarbeid med tidsskriftet Norsk Landbruk, Yara Norge og Norsk Landbruksrådgiving. 

Korn Bygg.
Bygg utgjør halvparten av kornarealet i Norge og er viktig for landets selvforsyning. Foto: Landbruks- og matdepartementet
Til toppen