Den afrikanske union bekjemper ebola med norsk støtte

Statssekretær Hans Brattskar har signert en avtale med Den afrikanske union (AU) om utbetaling av tidligere lovet 17,5 millioner kroner til bekjempelse av ebola.

Statssekretær Hans Brattskar signerte i dag en avtale med Den afrikanske union (AU) om utbetaling av tidligere lovet 17,5 millioner kroner til bekjempelse av ebola. - Det er avgjørende at AU koordinerer sin innsats med den som nå ytes av FN, EU, USA og andre bidragsytere. Man er fortsatt langt fra å ha tilstrekkelig med helsearbeidere og medisinsk utstyr og situasjonen er svært kritisk, sier Brattskar.

AU-kommisjonens leder, Dlamini-Zuma, besøkte for kort tid siden Vest-Afrika, og Etiopia har varslet at de vil sende 200 helsearbeidere. Stadig flere afrikanske land bidrar nå selv i kampen mot ebola. Ifølge AUs helsekommissær, dr. Mustapha Sidiki Kaloko, vil den norske støtten brukes på nødvendig logistikk for å få helsearbeidere fra AUs medlemsland på plass i Liberia, Sierra Leone og Guinea, samt å opprettholde driften av operasjonen. Dr. Kaloko understreker AUs ansvar og lederrolle i regionen og nødvendigheten av å få helsepersonell på bakken.

Statssekretær Hans Brattskar signerte i dag en avtale med AUs helsekommissær, Dr. Mustapha Kaloko, hvor Norge yter 17,5 millioner kroner til AUs bekjempelse av ebola.
Statssekretær Hans Brattskar signerte i dag en avtale med AUs helsekommissær, dr. Mustapha Kaloko, hvor Norge yter 17,5 millioner kroner til AUs bekjempelse av ebola. (Foto: UD)

Utbruddet av ebola i Vest-Afrika er det verste verden har opplevd og er en alvorlig trussel mot helse, sikkerhet og utvikling i hele regionen. Dette er en krise som trenger en global innsats, sier Brattskar.

Utenriksminister Børge Brende besøkte nylig Sierra Leone og Liberia og fikk oppleve det akutte behovet for økt innsats. Norge har så langt bidratt med 329 millioner kroner til kampen mot ebola.

Til toppen