Aktiver Javascript i din nettleser for en bedre opplevelse på regjeringen.no

Bakke-Jensen møtte den amerikanske forsvarsministeren

- USA er vår viktigste allierte, og det er viktig for oss at de er godt kjent med norske områder og våre utfordringer. Vi har allerede et tett samarbeid, og vi ønsker å utvikle dette videre, sier forsvarsminister Frank Bakke-Jensen.

USAs forsvarsminister Mark Esper tok i mot Frank Bakke-Jensen i Washington DC i dag.
USAs forsvarsminister Mark Esper tok i mot Frank Bakke-Jensen i Washington DC i dag.

 

I møtet snakket forsvarsministrene om den sikkerhetspolitiske situasjonen, ikke minst i de store havområdene i nord og mellom USA og Norge. 

- Vi gjør en felles innsats for å ha et godt bilde av hvilken aktivitet som skjer i disse havområdene. Vi trenger å haoversikt over den militære aktiviteten i nord, ikke minst under vann. For å få til det, må vi fortsette å ha et godt samarbeid mellom USA og Norge, sier forsvarsministeren. 

De siste årene har Russlands militære øvingsaktivitet i nordområdene vært økende, mer omfattende og stadig mer avansert. De øver lenger sør og vest enn tidligere.

- I en krise- eller konfliktsituasjon vil Norge ville kunne befinne seg bak Russlands forsvarslinjer, noe som vil gjøre det vanskeligere å motta forsyninger fra allierte land. Oppmerksomheten omkring havområdene i nord øker, og det er viktig for oss at våre allierte ser utfordringene i dette området.

Allierte
Samarbeidet gjennom NATO ble også tatt opp. USA legger vekt på at alle allierte land bør ha forsvarsbudsjetter som utgjør to prosent av brutto nasjonalprodukt.

- Norge har økt forsvarsbudsjettet jevnt og trutt de siste årene, til sammen med rundt 30 prosent siden denne regjeringen overtok i 2013. Vi investerer tungt i Forsvaret gjennom å anskaffe blant annet nye fly og fartøyer. Vi ønsker å styrke Forsvaret ytterligere, og vil arbeide videre med hvordan vi skal gjøre dette i neste langtidsplan. Den vil bli lagt frem for Stortinget i 2020, sier forsvarsminister Frank Bakke-Jensen.

Den amerikanske forsvarsministeren takket Norge for bidrag til NATO og for innsatsen i internasjonale operasjoner.

Frank Bakke-Jensen og Mark Esper
Forsvarsministrene Mark Esper og Frank Bakke-Jensen Foto: US Dept. of Defense

Tett samarbeid
Forsvarsministeren har denne uka besøkt flere militære baser i USA. Onsdag besøkte hanmilitære kommandoer i Norfolk, både amerikanske og den nye atlanterhavkommandoen til NATO. Torsdag besøkte han marinebasen i Jacksonville der det blant annet utdannes norske piloter til overvåkningsflyet P8. Han møtte også amerikanske marinesoldater på Camp Lejeune, som enten har vært i eller forbedrer seg til å dra til Norge for å trene og øve.

- Jeg har sett gode, konkrete eksempler på hvordan USA og Norge samarbeider, og hvordan dette er til beste for begge land. Vi er godt kjent med hverandre på mange nivåer, blant annet gjennom at vi har soldater fra marinekorpset i Norge. Nå får vi etter hvert også samme typen svært avanserte fly, som F-35 kampfly og P8 overvåkingsfly. Det gir nye muligheter for enda tettere samarbeid, sier forsvarsministeren.

 

Les forøvrig nettsaken fra amerikanske myndigheter: https://www.defense.gov/explore/story/Article/1973797/us-norwegian-security-relationship-robust-growing-esper-says/source/GovDelivery/

Til toppen