Historisk arkiv

Bali Media Forum: Valg og hatefulle ytringer

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Utenriksdepartementet

Bali Media Forum ble arrangert for femte gang på Bali, Indonesia, 5.–8. november. 70 medierepresentanter fra 24 land møttes for å diskutere utfordringer mediene står overfor når de rapporterer om politikk, spesielt i forbindelse med valg.

Bali Media Forum er en videreføring av Den globale intermedia-dialogen som Indonesia og Norge arrangerte for redaktører og journalister i årene etter karikaturstriden. Norge støtter forumet og deltakernes arbeid utenom de årlige møtene for å etablere og styrke pressens selvjustisordning etter modell av blant annet det norske Pressens Faglige Utvalg. 

Hege Ulstein (tv) på Bali Media Forum
Dagsavisens Hege Ulstein i panel med redaktør Edny Bayuni i Jakarta Post. (Foto: UD)

Arbeidet har blant annet resultert i et nettverk av uavhengige Press Councils i Asia med medlemmer fra Indonesia, India, Thailand, Australia, Timor Leste, Myanmar og Hong Kong som er enige om viktige felles standarder og prinsipper for å fremme kvalitetsjournalistikk.

Årets Forum ble arrangert av Indonesia Press Council, Thomson Foundation og Institute for Peace and Democracy i samarbeid med Ethical Journalism Network, parallelt med Bali Democracy Forum. 

Samfunnsansvaret

Temaet i år var “Ethics, Journalism and Democracy: Taking the Hate out of Media and Politics”. Deltakerne fokuserte særlig på hvordan mediene kan møte utfordringen med etnisk og religiøs intoleranse når de rapporterer om politikk. Utfordringen er ekstra stor i valgkampperioder hvis ekstremistiske grupper eller politikere bruker nettopp hatefulle ytringer som kan fremme religiøs og etnisk intoleranse. 

Det ble lagt vekt på at mediene bør være forsiktige med å formidle ukritisk alt politikere sier og gjør. Flere deltakere understreket betydningen av å forsvare ytringsfriheten og ivareta redaksjonell uavhengighet samtidig som man tar medienes samfunnsansvar på alvor. 

Troll i solen

- Mediene må konfrontere hatefulle ytringer med rasjonell og faktabasert tale, sa Stig Traavik, Norges ambassadør i Indonesia. - Hatefulle ytringer er som trollene i norske folkeeventyr, de sprekker når du eksponerer dem for sollyset. 

Andre deltakere hevdet at trollene tvert imot blir brune og kan bli sterkere når de kommer ut i solen. 

Blant de norske deltakerne var også redaktør Odd Isungset fra Brennpunkt og Hege Ulstein, kommentator i Dagsavisen. Isungset holdt hovedinnlegget ”The Thin Line between Blasphemy, Racism, Hate Speech and Freedom of Expression”, basert på hans egne dokumentarfilmer og bøker etter drapsforsøket på William Nygaard, den norske utgiveren av Salman Rushdies Sataniske vers, og trakk linjen fram til karikaturdebatten og politikere som misbruker religiøse følelser. 

Deltakerne ble enige om et sluttdokument som fremhever betydningen av å styrke det journalistiske håndverket, særlig i valgperioder, og av å trene redaktører og journalister spesifikt i å dekke valgkamper.