Historisk arkiv

Ban Ki-moon på klimabesøk med forskningsskipet Lance

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Utenriksdepartementet

En halvøy som er blitt en øy fordi isbreene smelter, klimaendringenes innvirkning på livet i havet og havisens endringer er blant de direkte konsekvensene av global oppvarming som FNs generalsekretær Ban Ki-moon og utenriksminister Børge Brende får se på nært hold når de besøker Svalbard 7. og 8. juli.

Besøket er den siste viktige forberedelsesturen generalsekretæren gjør før den avgjørende klimakonferansen i Paris i desember.

Generalsekretæren og utenriksministeren får se effekten av klimaendringer på nært hold når de seiler med forskningsskipet Lance fra Longyearbyen til Ny-Ålesund og gjennomfører en rundfart i Kongsfjorden. 

– Ingen andre steder i verden ser vi klimaendringene så tydelig som i Arktis. Å møtes på Svalbard hjelper oss til å forstå alvoret i klimautfordringene, det sender også et sterkt signal når FNs generalsekretær velger å besøke Svalbard for å adressere klimaendringene og viktigheten av å få på plass en ambisiøs klimaavtale i Paris i desember, understreker utenriksminister Børge Brende, som er vert for generalsekretæren i løpet av et innholdsrikt døgn.

- Mennesker, samfunn og økosystemer over hele verden er rammet av klimaendringene. Om utslippene ikke kuttes, vil verden kunne oppleve alvorlige og irreversible virkninger, sier utenriksministeren.

I Arktis skjer oppvarmingen mye raskere enn i resten av verden. Sommerisen i Arktis har minsket med 14 prosent hvert tiår siden målingene startet i 1979.

De to skal også møte verdens yngste Nordpolfarere, de norske 13-åringene Johannes Breivk og Erika Gjelsvik, som vil fortelle om klimaprosjektet de er med på. 13-åringenes mål er å få komme til klimamøtet i Paris og fortelle om klimautfordringene deres generasjon vil arve dersom dagens politikere ikke blir enige om en avtale.

Pressekontakt: Ane Haavardsdatter Lunde, 976 71 250 (med på turen)