Aktiver Javascript i din nettleser for en bedre opplevelse på regjeringen.no

Utenriksminister Brende besøkte Georgia og Romania

Utenriksminister Børge Brende besøkte i begynnelsen av september Georgia og Romania. Både i Bucuresti og i Tbilisi talte utenriksministeren til alle landets ambassadører, som var samlet til sitt årlige stasjonssjefsmøte. I tillegg hadde han politiske samtaler med øverste politiske ledelse i begge land.

- Jeg var glad for å kunne takke ja til begge disse invitasjonene og få anledning til å befeste det gode forholdet Norge har til to viktige samarbeidspartnere, sier Brende.

Sikkerhetspolitikk, flyktningkrise, samarbeid med Nato og EU, økonomiske forbindelser og forholdet til øvrige land i regionen var blant temaene som ble diskutert i de mange politiske møtene.

I Romania hadde utenriksministeren møte med president Klaus Ioannis og en arbeidsmiddag med sin kollega Bogdan Aurescu, som han også møtte i Oslo i april. I tillegg møtte han den rumenske forsvarsministeren Mircea Dusa og Natos assisterende generalsekretær Sorin Ducaru i forbindelse med stasjonssjefmøtet, der alle tre deltok i panelet.

 

I Georgias hovedstad Tbilisi møtte Brende president Giorgi Margvelasjvili, statsminister Irakli Garibasjvili, landets nytiltrådte utenriksminister Giorgi Kvirikasjvili, og forsvarsminister Tinatin Khidasjeli.

Utennriksminister Børge Brende møter bonden David Vanisjvili ved Khurvaleti grensepost mot Sør-Ossetia i Georgia. Foto: Ane H. Lunde, UD
I Georgia: Utennriksminister Børge Brende møter bonden David Vanisjvili ved Khurvaleti grensepost mot Sør-Ossetia. Foto: Foto: Ane H. Lunde, UD

Piggtrådsperringer

Utenriksministeren reiste også til landsbyen Khurvaleti og fikk på nært hold se piggtrådsperringene som fra utbryterområdet Sør-Ossetia er utplassert som "grense" mot resten av Georgia. En representant for det georgiske innenriksministeriet orienterte om situasjonen. Et sterkt inntrykk var møtet på tvers av piggtråden med den gamle georgisk bonden David, som ufrivillig hadde havnet på den andre siden. Vertskapet satte pris på at Brende tok seg tid til å se forholdene ved den såkalte "okkupasjonslinjen" på nært hold og vie oppmerksomhet til den vanskelige situasjonen som konflikten med Russland og utbryterområdene Sør-Ossetia og Abkhasia skaper for landet og dets innbyggere.

Fem dager i august 2008 pågikk en åpen krig med Russland om Sør-Ossetia og Abkhasia. I strid med våpenhvileavtalen av 12. august 2008 har Russland opprettholdt og befestet sitt militære nærvær i utbryterområdene. Gjentatte ganger har piggtrådsperringer og "grense"-markeringer som skiller disse delene av Georgia fra resten av landet, blitt flyttet stadig lenger inn i landet. Familier i de berørte områdene opplever å ha blitt tvunget til å flytte eller at sperringen fra en dag til den neste er blitt flyttet forbi husene deres, slik at de plutselig bor i områder kontrollert av opprørermilits og russiske militære styrker.

- Konflikten i Georgia må ikke få bli en glemt konflikt. Vi kan ikke i det 21. århundre godta at noen mener å ha rett til å operere med "interessesfærer". Det er like uakseptabelt i Georgias tilfelle som i Ukrainas, sa utenriksministeren i forbindelse med besøket.

Under besøket i Tbilisi undertegnet Brende og hans georgiske kollega en avtale som i mange tilfeller vil gjøre det enklere for georgiere å få visum til Norge.

Til toppen