Historisk arkiv

Bedre styring av sykehusene

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Helse- og omsorgsdepartementet

Regjeringen har i dag lagt frem forslag til endringer i helseforetaksloven. Forslagene følger opp Regjeringens mål om å bedre pasientbehandlingen ved sykehusene ved å gi bedre muligheter for nasjonal politisk styring.

- Over ti år etter at Stoltenberg I- regjeringen foreslo statlig eierskap til sykehusene, så står vi nå med en sektor som er godt rustet til å følge med på den rivende medisinske utviklingen med bedret overlevelse for store pasientgrupper. Nå lever nesten to tredjedeler av pasientene mer enn fem år etter en kreftdiagnose, mens det for to tiår siden var under halvparten. Antallet som dør av hjerte- og karsykdommer er redusert med over en tredel i samme periode, og overlevelsen for hjerteinfarkt er nest-best i verden etter samling av behandlingen til seks sykehus. Det er en kraftig økning i antall pasienter som behandles, ventetiden går ned, og god kontroll med økonomien gir rom for nye satsinger. Resultatene taler for fortsatt statlig eierskap og for fortsatt regional og lokal forankring, sier helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen. – Jeg ønsker ikke at detaljbeslutninger om sykehusene rundt i landet skal fattes av et nytt direktorat i Oslo. Derimot ønsker jeg en tydelig politisk styring fra Storting og regjering, mens gjennomføringen skjer i landsdelene der sykehusene ligger.

- Jeg ønsker å bedre lovverket slik at den nasjonal politiske styringen av sykehusene blir tydeligere og at kvaliteten øker. Erfaringene tilsier blant annet at beslutninger om opptaksområde og grenser for helseforetak bør besluttes av helseministeren. Lovkrav om internrevisjon og bedre organisering av sykehusets støttetjenester er også viktig for å sikre best mulig kvalitet, sier Strøm-Erichsen.

I lovforslaget foreslås det blant annet:

  • Foretaksmøtet som er det øverste organet i de regionale helseforetakene skal heretter ledes av statsråden og ikke av styreleder.
  • Antall helseforetak og helseforetakenes geografiske opptaksområder skal besluttes av helseministeren i foretaksmøte.
  • Departementet skal holde seg orientert om virksomheten ved å innhente opplysninger fra de regionale helseforetakene og avholde rapporteringsmøter.
  • Pålegg om etablering av Revisjonsutvalg og internrevisjon (konsernrevisjon) som skal bidra til god risikostyring, internkontroll og kvalitetskontroll. Lovpålegg vil øke internrevisjonens legitimitet.
  • De regionale helseforetakene skal sammen kunne eie helseforetak som yter spesialisthelsetjenester.
  • De regionale helseforetakene sammen skal kunne eie støttetjenester som er en nødvendig og sentral forutsetning for å yte spesialisthelsetjenester, og organisere tjenesten som helseforetak Praksis om at styremøter i regionale helseforetak og helseforetak skal holdes for åpne dører lovfestes og det klargjøres når det eventuelt kan gjøres unntak.

- Investeringer er nødvendig for å forbedre sykehusene. Dette taler for et statlig eierskap og for å ha robuste regioner som kan klare store økonomiske løft, avslutter statsråden.

Investeringsnivået er mer enn doblet siden fylkeskommunene eide sykehusene, samtidig som det er etablert krav om langsiktig økonomisk bærekraft også for investeringer. Det er gjennomført betydelige forbedringer med hensyn til internkontroll og risikostyring. Det er også gjennomført betydelig oppgradering og samordning innenfor IKT, og det er gjennomført flere store reformer som omstrukturering av det psykiske helsevernet, rusreformen og overtakelse av ansvaret for pasientreiser.

Det er inngått ekstern avtale med Agenda Kaupang som skal gjennomføre en evaluering av rolle og funksjon for styrene for de regionale helseforetakene og helseforetakene. Videre er det inngått tilsvarende avtale med BDO AS om å foreta en kartlegging av de regionale helseforetakenes oppgaver og ressursbruk. Evalueringene skal etter planen ferdigstilles i løpet av sommeren 2012. 

Les hele forslaget til endringer i Helseforetaksloven

 

Følg Helse- og omsorgsdepartementet på Facebook Følg oss på Facebook       Følg Helse- og omsorgsdepartementet på Twitter Følg oss på Twitter