Global enighet om bedret ernæring

805 millioner mennesker mangler nok mat. - Næringsrik og tilstrekkelig mat er en grunnleggende menneskerettighet og selve fundamentet for god helse. Et sunt kosthold er viktig for barns helse og utdanning, og vi må særlig se på jenters ernæringssituasjon, sier statssekretær Hans Brattskar.

Statssekretær Hans Brattskar deltok på verdens andre ernæringskonferanse i Roma 19. november.
Statssekretær Hans Brattskar deltok på verdens andre ernæringskonferanse i Roma 19. november. (Terese Holm/UD)

Han deltok på verdens andre ernæringskonferanse i Roma 19. november, som ble arrangert av FNs organisasjon for ernæring og landbruk (FAO) og Verdens helseorganisasjon (WHO).

161 millioner barn under fem år er underutviklet på grunn av feilernæring. Samtidig er 500 millioner voksne overvektige. I det norske innlegget påpekte Brattskar at ernæring fra svangerskap til et barn blir to år er særlig viktig for å unngå langsiktige skader. I tillegg er overvekt og ikke-smittsomme sykdommer blitt et mye større problem enn verden forutså da den første ernæringskonferansen ble holdt for 22 år siden. Han la vekt på at fisk og sjømat ikke gis den plass de fortjener i matsikkerhets- og ernæringsdebatten, og at klimautfordringen må håndteres dersom vi skal lykkes med ambisjonene for bedre mat- og ernæringssikkerhet. Han trakk også frem offentlig-privat samarbeid, og det norske initiativet EAT.

Med deltakelse fra nærmere hundre ministre vedtok konferansen en politisk erklæring og et handlingsprogram for oppfølging, som har tatt ett år med omfattende forhandlinger å få på plass. Erklæringen oppfordrer landene til å utrydde sult og forhindre alle former for feilernæring, særlig blant barn.

Norge støtter ernæringsfremmende tiltak blant annet gjennom FAO, WHO, Verdens matvareprogram (WFP), FNs barneorganisasjon (UNICEF), Redd Barna, Plan, Caritas, FoodFirst Information and Action Network (FIAN) og The International Baby Food Action Network (IBFAN). 

Til toppen