Bekymret over økende vold i Burundi

Dette innholdet er mer enn 5 år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

- Jeg er dypt bekymret over den økende volden i Burundi. Det er viktig å gjenoppta den politiske dialogen. Myndigheter og opposisjon må gjøre sitt ytterste for å hindre en videre eskalering av volden, sier utenriksminister Børge Brende.

Opptøyer og politisk vold har sendt nærmere 200.000 burundiere på flukt siden president Pierre Nkurunziza lanserte sitt kandidatur for en tredje periode våren 2015. Urolighetene har fortsatt etter valget i juli, et valg som FN og Den afrikanske union (AU) ikke har ansett som fritt og rettferdig. Burundiske myndigheter melder om 87 drepte etter angrepene på tre militærbaser i hovedstaden Bujumbura 11. desember, hvorav 79 opprørere og 8 militære.

- Vi støtter FN, AU og East African Community (EAC) sin innsats for dialog og en politisk løsning av konflikten. Fra norsk side har vi også sluttet oss til EUs sanksjoner mot personer som anses for å ha bidratt til alvorlige voldshandlinger og menneskerettighetsbrudd i Burundi, sier Brende.

Norge har i flere år støttet den internasjonale organisasjonen Interpeace og deres lokale partner i Burundi sitt arbeid for å legge til rette for politisk dialog mellom regjeringen og opposisjonen.

FNs menneskerettighetsråd har i dag avholdt en spesialsesjon om situasjonen i Burundi. Norge var et av landene som ba om spesialsesjonen og støttet resolusjonen som ble vedtatt.

- Norge stiller seg bak MR-rådets resolusjon som ber partene om å søke politisk dialog og avstå fra vold og hatefulle ytringer. Rådet har også besluttet å sende en gruppe menneskerettighetseksperter og spesialrapportører til Burundi for å overvåke situasjonen og for å forebygge ytterligere menneskerettighetsbrudd.