Bekymringsfull utvikling i Burundi

Dette innholdet er mer enn 5 år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

- Jeg er bekymret for rapportene om omfattende vold, overgrep og brudd på menneskerettighetene i Burundi. Den økende bruken av etnisk betont retorikk gjør en allerede svært vanskelig politisk konflikt enda mer alvorlig, sier utenriksminister Børge Brende.

Opptøyer og politisk vold har sendt nærmere 200.000 burundiere på flukt siden president Pierre Nkurunziza lanserte sitt kandidatur for en tredje periode våren 2015. Urolighetene har fortsatt etter valget i juli, et valg som FN og Den afrikanske union (AU) ikke har ansett som fritt og rettferdig.

- Det er viktig at politisk dialog søkes gjenopprettet, og at myndigheter og opposisjon utviser varsomhet i sine ytringer og gjør sitt ytterste for å hindre eskalering av volden. Menneskerettighetene må respekteres, og overgrep må etterforskes umiddelbart. Dette har vi understreket i dialog med Burundis myndigheter, sier Brende.

FNs sikkerhetsråd diskuterte situasjonen i Burundi i et hastemøte 9. november.

- Norge deler Sikkerhetsrådets bekymringer for utviklingen i Burundi, og vi støtter opp om FN, AU og East African Community (EAC) sin innsats for dialog og en politisk løsning av konflikten. Vi har også sluttet oss til EUs sanksjoner mot personer som anses for å ha bidratt til alvorlige voldshandlinger og menneskerettighetsbrudd i Burundi, sier Brende.

Norge har i flere år støttet den internasjonale organisasjonen Interpeace og deres lokale partner i Burundi sitt arbeid for å legge til rette for politisk dialog mellom regjeringen og opposisjonen.