Aktiver Javascript i din nettleser for en bedre opplevelse på regjeringen.no

Bekymret over dom mot menneskerettighetsaktivister i Aserbajdsjan

- Dommen mot Leyla og Arif Yunus styrker vår store uro over menneskerettighetenes stilling i Aserbajdsjan, sier statssekretær Bård Glad Pedersen.

De to ble 13. august dømt til åtte og et halvt og sju års fengsel for bedrageri, skatteunndragelse, forfalskning av dokumenter og ulovlig økonomisk virksomhet i en domstol i landets hovedstad Baku.

- Ekteparet Yunus har i en årrekke vært profilerte forkjempere for et fritt og levende sivilsamfunn. Rettsprosessen har hatt flere åpenbare mangler. Vi gjentar nok en gang vår innstendige appell til Aserbajdsjan om å etterleve sine forpliktelser til å respektere grunnleggende friheter og rettigheter. Vi forventer også at det tas hensyn til ekteparets sviktende helse, sier statssekretær Pedersen.

Leyla og Arif Yunus har i en årrekke vært blant Aserbajdsjans fremste og mest kjente menneskerettsaktivister. Leyla har vært leder av Institutt for fred og demokrati, en menneskerettighetsorganisasjon som har hatt et nært samarbeid med Europarådet og andre internasjonale institusjoner. Arif har vitenskapsbakgrunn og har publisert et større antall artikler om blant migrasjonsspørsmål og religion.

Det har den siste tiden blitt rapportert om økende press mot menneskerettighetsforkjempere i Aserbajdsjan.

Til toppen