Aktiver Javascript i din nettleser for en bedre opplevelse på regjeringen.no

Dyp bekymring over opptrapping i Syria

- Jeg er dypt bekymret over den kraftige opptrappingen av volden i deler av Syria, tap av liv og de humanitære konsekvensene for sivilbefolkningen, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide.

De siste månedene er situasjonen for sivilbefolkningen i deler av Syria blitt kraftig forverret. Bare i løpet av de siste dagene meldes det om flere hundre drepte og sårede sivile, mange av dem kvinner og barn, i Øst-Ghouta. Den opprørskontrollerte enklaven som har vært under beleiring av syriske regjeringsstyrker i lang tid, utsettes nå for omfattende fly- og artilleriangrep.

- De stridende partene må følge sine folkerettslige forpliktelser ved å beskytte sivile og slippe fram humanitær bistand. For å forhindre at flere mennesker dør, er det helt nødvendig at FN og hjelpeorganisasjoner får mulighet til å gi humanitær bistand i isolerte områder i Syria, slik som Øst-Ghouta. Det er store og akutte behov for beskyttelse, mat og helsehjelp. Jeg er også svært bekymret over at sivile mål som sykehus og skoler blir angrepet, sier utenriksminister Eriksen Søreide.

Også i Idlib er den humanitære situasjonen blitt forverret og nok en krigsfront har åpnet seg i Afrin. Over 300.000 mennesker er blitt drevet fra sine hjem og sykehus, skoler og andre sivile mål er de siste månedene blitt bombet i Nordvest-Syria.

Norge har gjentatte ganger fordømt de fortsatte angrepene på skoler og sykehus i Syria og maner alle parter til å respektere humanitærretten. Til sammen er over 13 millioner mennesker i nød i landet, ifølge FN.

Norge stiller seg bak nylige uttalelser fra FN og EU, der partene i konflikten oppfordres til å beskytte sivile.

– Kun en politisk løsning kan skape varig fred i Syria. Nå må alle parter i konflikten anstrenge seg for å bidra konstruktivt inn i de FN-ledete politiske prosessene og arbeidet med å skape en varig fred, sier utenriksministeren.

Til toppen