Deler bekymring for befolkningen i Tigray

Norge har vært tydelig og konsekvent i vår omtale av Tigray-konflikten. Vi har også brukt vår plass i FNs sikkerhetsråd til å ta opp den alvorlige situasjonen.

Vi deler fullt ut bekymringene som Goitom Gebreluel, Emilie Winther og Mulu Beyene Kidanemariam skriver om i Aftenposten 20. april. Rapportene om mulige krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten er svært alvorlige. Vi har derfor understreket behovet for uavhengig etterforskning av påståtte menneskerettighetsbrudd og overgrep, samt brudd på internasjonal humanitærrett.

Etiopia har nå akseptert en felles etterforskning i regi av den etiopiske menneskerettighetskommisjonen og FNs høykommissær for menneskerettigheter. At et slikt samarbeid i det hele tatt finner sted, viser at internasjonalt press, som Norge har bidratt til, fører frem.

Alle parter i konflikten har et ansvar for å beskytte sivile. Det inkluderer å legge til rette for humanitær tilgang til alle som er rammet av konflikten. Behovet for full og uhindret humanitær tilgang var hovedbudskapet i statsminister Erna Solbergs (H) samtale med Abiy Ahmed 24. mars. I tillegg til samtaler med myndighetene har Norge tatt opp menneskerettssituasjonen og krevd full humanitær tilgang i FNs sikkerhetsråd og Menneskerettighetsrådet i Genève.

Allerede i november i fjor var vårt budskap til etiopiske myndigheter at konflikten i Tigray ikke har en militær løsning. Derfor var Norge tidlig ute med å kreve at eritreiske styrker må trekkes ut av Tigray. Norge vil sammen med andre land følge utviklingen nøye.